2024. május 3., péntek
ASZTALITENISZ

Generációk csatája

December 19-én és 20-án a sportág világsztárjait láthatja a közönség a budapesti Körcsarnokban

Fazekas Péter magyar válogatott asztaliteniszező fejéből pattant ki az ötlet, s az végül december vége felé meg is valósul: következik a Generációk csatája, amelyben a mai legjobb magyar férfi (Jakab János, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, Lindner Ádám, Pattantyús Ádám, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel…) és női játékosokon (Ambrus Krisztina, Li Bin, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Póta Georgina…) kívül a múlt legendáit is asztalnál láthatja majd a nagyérdemű. Itt elsősorban a magyar aranycsapatról beszélünk, tehát az 1979-ben Phenjanban csapatvilágbajnok Jónyer Istvánról, Klampár Tiborról és Gergely Gáborról, valamint a svédek két legendájáról, Jörgen Perssonról (5-szörös világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok) és Mikael Appelgrenről (4-szeres világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok).

December 19-én ingyenes lesz a belépés, s ezen a napon lesznek a női és férfi csoportmeccsek, a valódi gála pedig 20-án, szombaton lesz (2500 forint a belépő), amikor az egyenes kieséses rendszer és a döntők mellett Persson kihívja a tornagyőztest. Előtte asztalhoz állnak a magyar aranycsapat tagjai is, lesz Appelgren–Persson bemutató, valamint meglepetésvendégekkel elbúcsúztatják Tóth Krisztinát.

A rendezvényen lesz egy minimúzeum, amelyen kiállítják a régi ütőket, és a régi időknek megfelelő öltözékben bemutató is lesz.

Az eseményre készül tehát Jónyer István is, a kétszeres egyéni és páros világbajnok, aki 1979-ben szenzációt keltett társaival, hiszen Phenjanban legyőzte a vehetetlennek hitt kínaiakat, s ezzel bevonultak a sportág történelmébe. Jónyer ezen titulusai mellett egyébként 33-szoros magyar bajnok, s 1967 és 1984 között 328 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, amivel a mai napig csúcstartó.

– A pontos forgatókönyvet még nem tudom, de az biztos, hogy a svédeken kívül lesznek még meglepetésvendégek. A svédek egyébként még mindig játszanak, s ez nagy fejtörést okoz nekem, hiszen azért azt szeretném, hogy minél többször átmenjen a laszti. Készülnöm kell!

Csapattársaid, Klampár és Gergely milyen formában vannak?

– Klampár mindennap játszik, Gergely meg egyáltalán nem. Vegyes felvágottak vagyunk, ugyanúgy, mint régen: Klampár megvert mindenkit, Gabi hozott egyet, én meg a végére belejöttem.

Mit vársz ettől a kezdeményezéstől?

– Elsősorban jó hangulatot, telt házat és a nézőknek sok örömet.

Tételezzük fel, hogy lesz egy magyar–svéd csata.

– Biztosan a svédek nyernének, hiszen ők még aktívan bajnokságban szerepelnek, s fellépnek a veterán-világbajnokságokon is. Appelgren szinte ugyanúgy játszik, mint régen: talán a lába már nem ugyanaz, de kézzel még mindig mindent érez.

Hogy is néz majd ki nálad ez a készülés?

– A fogyasztást biciklizéssel kezdem majd, hogy a lábmunka jobban menjen, mint eddig. Kézzel és fejben talán még meg tudok oldani mindent, de a lábak már messze nem a régiek.