2024. május 8., szerda

Mitől bűzlött a Krivaja?

A kishegyesi környezetvédők kerekasztal-beszélgetést tartottak a Krivaja folyó szennyezése kapcsán

Csütörtök este a Greenhead Környezetvédő Egyesület kerekasztal-beszélgetést rendezett a kishegyesi tűzoltóotthonban. Az egyesület különböző szakembereket hívott meg a beszélgetésre, akik a folyó szennyezéséről, annak veszélyeiről és a szennyezés megszüntetésének lehetőségeiről beszéltek.

A meghívottak között volt Sipos Tibor, a helyi közösség titkára, Kanyó István biológiatanár, dr. Deák Tibor, a Márton Sándor Egészségház igazgatója, Novák Attila jogász, az önkormányzat közigazgatási osztályának vezetője és Bakos Ludvig vegyész. Az eseményt nagyszámú polgár követte végig, a község részéről pedig jelen volt Mohácsi Zoltán alpolgármester és Hallgató Imre, a községi képviselő-tanács elnöke.

A kishegyesi helyi közösség tanácsának megbízásából a Szabadkai Közegészségügyi Intézetet október elején mintát vett a Krivaja vizéből, és kielemezte azt. Az így kapott eredmények alapján a helyi közösség feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, mondta el Sipos Tibor. A titkár arról is beszámolt, hogy a Krivajában lévő szennyeződés nem érte el az ivóvízréteget, és nincs jelen az ivóvízhálózatban. A kutaknál havi szinten mintát vesznek, s rögtön kiderülne, ha valamilyen szennyezés történne, mondta.

Biológiai szempontból a Krivaja nem sorolható a legrosszabb csoportba, de ez annak eredménye, hogy az elemzés során csak az aerob baktériumok számát mutatták ki a vízben, mondta el Kanyó. Ez csalóka, mivel amíg a víz Kishegyesig ér, addig elhasználódik benne az összes oxigén (a mintában szinte semennyit sem találtak), ezért az oxigént használó baktériumok sem maradnak meg benne. Véleménye szerint a Krivaja folyó halott, a halak elpusztultak, a kétéltűek pedig elhagyták. Ha megszűnne a szennyezés, akkor utána hetek kellenének ahhoz, hogy a víz megtisztuljon és hónapok, hogy az iszapban leülepedett szennyeződés is eltűnjön.

Bakos Ludvig arról számolt be, hogy a Krivajából vett mintában rengeteg szerves szennyeződést mutattak ki és szinte nulla oxigént. A szennyeződés a topolyai élelmiszer-ipari gyárakból származik, ezért az ő feladatuk lenne a víz megtisztítása is, mondta a vegyész.

Novák Attila jogi szempontból abban látja a problémát, hogy megvannak a megfelelő előírásaink, amelyek eleget tesznek az európai normáknak, viszont nincs, aki betartassa ezeket.

– Papíron léteznek törvényeink, de a gyakorlatban nem tudjuk ezeket érvényesíteni, aminek a felügyelőszervek tétlensége az egyik legfőbb oka. Tudni kell, hogy nem élnek a törvény adta lehetőségekkel, amikor arról beszélünk, hogy milyen jogi lépéseket lehet tenni a szennyezés megakadályozása érdekében – részletezte Novák.

A Krivaja vizében kimutatott baktériumok nem patogének, de jelenlétük arra utal, hogy valószínűleg más, veszélyesebb baktériumok és vírusok is megtalálhatók a folyóban, számolt be dr. Deák. A vizet az elrettentő szaga miatt az emberek elkerülték, ezért megbetegedés sem történt, ami egyben arra is utal, hogy az ivóvízbe sem szivárgott bele a szennyeződés, tudtuk meg az orvostól.