2024. május 3., péntek

Mégsem zár be a posta Kispiacon

A szolgáltatások és az árak maradtak, a tulajdonos és a dolgozók cserélődtek

Komoly problémát okozott volna az alig kétezer lelket számláló Kispiac település számára, ha november elsejétől megszűnt volna a posta, hiszen a számlák befizetéséhez vagy a nyugdíj felvételéhez a lakosoknak legalább Horgosig vagy Magyarkanizsáig kellene utazniuk. A kispiaci helyi közösségnek köszönhetően azonban e hónaptól, sok más településhez hasonlóan – ahogyan például Velebiten és Tóthfaluban is –, szerződéses posta működik. A szolgáltatások és a költségek nem változtak, ugyanazokat a tevékenységeket látják el, és az illetékek ára is maradt, csupán a dolgozók cserélődtek.

A Szerbiai Posta szeptemberben kész tények elé állította a falu vezetőségét, amikor bejelentette, hogy november elsejétől megszünteti tevékenységét Kispiacon, de alternatív lehetőséget is felkínált azonnal, amit a helyi közösség ki is használt. Szarapka Edének, a helyi közösség elnökhelyettesének megfogalmazása szerint valódi akrobatamutatványt igényelt, hogy ilyen rövid idő alatt, eleget téve a törvény előírásainak, megszervezzék a további működéshez szükséges feltételeket.

– A felkínált lehetőség szerint szerződéses postaként működhetett tovább, ehhez viszont vagy egy vállalkozóval, vagy a helyi közösséggel tudnak szerződést kötni. Mivel a posta épülete a helyi közösséghez tartozik, így inkább utóbbi megoldás mellett döntöttünk, ám további nehézséget jelentett, hogy a helyi közösség nem alkalmazhat személyeket. Így ezt a Mozgalom Kispiacért civil szervezettel együtt tudtuk megoldani, ők alkalmazhatnak munkást – mondta az elnökhelyettes. A Szerbiai Posta indoklása az volt, hogy a kisebb települések esetében a gazdaságosabb működés végett inkább szerződést kötnek egy helyi jogi személlyel. A korábban ott dolgozó hölgyet értelemszerűen nem lehetett alkalmazni, hiszen a munkaviszonya nem szűnt meg, csak áthelyezték.

A postán így jelenleg egy alkalmazott van, és egy szerződéses levélkihordó. Szarapka elmondta, hogy a posta forgalmából származó bevételből százalékos részesedést kap a Szerbiai Posta, illetve az ott dolgozók bérét fedezik belőle. Hozzátette, hogy egy ekkora település esetében az is előfordulhat, hogy a helyi közösségnek pluszköltséget jelent majd a posta működtetése, ám a helyi közösség ezért vállalja a felelősséget, különösen, hogy a településen még bank sincs. Pozitívumként emelte ki viszont, hogy ennek köszönhetően két fiatal kispiaci kapott munkalehetőséget, s a lakosság türelmét kérte, amíg az újoncok beletanulnak a munkába. A levélkihordónak óriási terepet kell bejárnia, maga a település is hosszú, de a Fodor-dűlő környéke és Szalatornya is kispiaci hatáskörbe tartozik. A helyi közösség tervei között szerepel egy moped jármű beszerzése a kihordónak, valamint a helyi közösség épülete – így a posta elé is – térfigyelő rendszert szereltetnek.