2024. május 5., vasárnap

Letartóztatták a Farmakom igazgatóját

A gyanú szerint mintegy 450 millió euróval tartozik a bankoknak, más adósságai is vannak

A rendőrség hétfőn letartóztatta Miroslav Bogićevićet, a šabaci Farmakom konszern igazgatóját – erősítették meg a B92-nek a kora esti órákban. A letartóztatás hátterében a közvéleményt napok óta foglalkoztató botrány állhat, mely szerint Bogićević még két üzletemberrel, Goran Perčevićtyel és Željko Žunićtyal együtt többmilliós hiteleket vett fel különféle csalások révén. Perčević mellesleg a Szerbiai Szocialista Párt egykori tisztségviselője, 2012-ben elnyerte az év üzletembere címet is. Tíz nappal korábban őt is letartóztatták. Aleksandar Vučić kormányfő akkor azt nyilatkozta, hogy Bogićević és Perčević bizonyos politikusokkal együttműködve nagy összegű kölcsönökre tettek szert a Szerb Banknál, több millió eurós hiteleket vettek fel, biztosítékként pedig értéktelen „vagyont” mutattak fel. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Miroslav Bogićević is több millió euróhoz jutott-e úgy, hogy közben selejtáruval garantált a banknál a kölcsön jóváhagyásakor, a miniszterelnök elmondta, valóban így történt, s a csalásban Goran Perčević és egyes politikusok is részt vettek.

A kormányfő elsősorban a Szerb Bankban felvett hitelekről beszélt, a Blic napilap információi szerint azonban Bogićević letartóztatására hétfőn azt követően került sor, hogy a rendőrség befejezte a Gazdasági Bank által jóváhagyott hitelek átfésülését. Az ettől a pénzintézettől kapott kölcsönök miatt is jelentős kár érte az államot és a bankot. A Večernje novosti ugyanakkor arról cikkezett, hogy az egész ügylet hátterében a pénz Ciprusra történő kiszállítása áll.

A Beta hírügynökség arról számolt be, hogy a gyanú szerint Bogićević mintegy 450 millió euróval tartozik a bankoknak, ötmilliárd dinár körüli összeggel a forgalmazóknak, s további 1,6 milliárd dinárral az adóhivatalnak. A Farmakom tulajdonosát az év elején a csődbe ment Univerzal Bank egyik legnagyobb adósának nevezték. Az utóbbi hónapokban még egy botrány miatt szerepelt neve a híradásokban: a Stolica nevű bezárt bányából kiszivárgott mérgezett hulladékanyag miatt tartották sokan felelősnek, az említett bánya ugyanis a vállalatának tulajdonát képezi.

Korábban a Politika napilap privatizálásával is kapcsolatba hozták, míg a közvélemény számára a zombori akkumulátorgyár és a šabaci tejgyár tulajdonosaként volt elsősorban ismert. A sportügyletek sem álltak távol tőle, egyes hírforrások szerint 2012-ben a Partizan futballklub egyik potenciális vevőjének számított.

A Farmakomot 1989-ben alapították meg, portfólióját hét vállalat képezte, az említett kettő volt a legismertebb, de mezőgazdasági cégek, bányák, öntödék is a tulajdonában álltak. A Szerb Haladó Párt szerint a Demokrata Párt utasítására vett részt a Politika napilap magánosításában. A 2012-ben bekövetkezett hatalomváltást követően kerültek a felszínre a konszern hatalmas adósságai.