2024. május 2., csütörtök

A tudás tradíciója

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát

Tizenharmadik alkalommal is sikeresen zajlott le Újvidéken a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, azaz a VMTDK, amelynek központi témája a fa volt. A kétnapos konferencia első állomása a művészeti szekció előadásaival és kiállításmegnyitókkal vette kezdetét pénteken az Újvidéki Egyetem központi épületében.

A szombati megnyitó előtt a jelenlévők egy performanszot is megtekinthettek (Fotó: Dávid Csilla)

A szombati megnyitó előtt a jelenlévők egy performanszot is megtekinthettek (Fotó: Dávid Csilla)

A pénteki nem hivatalos megnyitón mgr. Lázár Tibor festőművész köszöntötte a megjelenteket és a fiatal alkotókat, akiknek a munkáit röviden be is mutatta. Mint azt Lázár megjegyezte, a művészi kifejezésmód, az egyéni kézjegy kialakítása holtig tartó folyamat, amelyben a VMTDK és a hozzá hasonló rendezvények mindenféleképpen segítenek.

Szombaton, a rendezvény hivatalos megnyitóján elsőként dr. Kiss Ferenc, a Kristálygömb Díj tavalyi nyertese üdvözölte a megjelenteket.

– Tizenkét évvel ezelőtt, amikor a konferenciát először megszerveztük, a tudás fáját ültettük el. Eddigi gyümölcsei fáradalmas és kitartó munka eredményei, de egyben a rendezvény élni és fejlődni akarásunk jelképe is – húzta alá a tavalyi év díjazottja.

Dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK főszervezője is arra mutatott rá, a rendezvény és a fa motívuma között párhuzam vonható, hiszen egy bizonyos szinten mindkettő a csendes, csökönyös itt maradásról árulkodik.

A megnyitón felszólalt dr. Bosnyák Zita, az Újvidéki Egyetem rektorhelyettese. Elmondta, hogy a VMTDK évről évre, immár hagyományosan jelentős szerepet vállal a vajdasági magyar csúcsértelmiség bátorításában, szaknyelvük fejlesztésében.

Dr. Zavargó Zoltán, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának dékánja felszólalásában kiemelte, büszke arra, hogy a Technológiai Kar évek óta részese lehet ennek a fontos eseménynek, amelybe az összes többi kar is évről évre igyekszik egyre inkább bekapcsolódni.

Gara Katalin, a szabadkai főkonzulátus konzulja üdvözlőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy fontos a fiatalokat a kritikus gondolkodásra nevelni, bátorítani őket a tudományos munka terén, hogy az így megszerzett tudást és tapasztalatot utána sikeresen adják át a következő generációknak. Szerinte ezért fontos rendezvény a VMTDK, hiszen a fentebb említettekhez hatványozottan hozzájárul.

Az ünnepi megnyitón felszólalt még  dr. Weiszburg Tamás egyetemi docens, az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke és dr. Lepeš Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja is.

Ezt követték a diákköri konferencia plenáris előadásai. Ez év tanárelőadója Kövecses Zoltán (ELTE, Budapest) volt, aki Fák és metaforák címmel tartott előadást. Az előadót dr. Katona Edit, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára mutatta be.

A szekció-előadások után a tudományos-mentori értekezlet zajlott, ezután a konferenciakiértékelés következett a Technológiai Kar amfiteátrumában, majd átadták a Kristálygömb Díjat, amelyet idén Beretka Sándornak, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara Energetika, Elektronika és Telekommunikáció Tanszék Elektroenergetika szak harmadéves doktoranduszának ítéltek oda a műszaki tudományok terén elért kutatási eredményeiért. A 2006 óta létező tudományos-művészeti eredményekért járó díjjal a VMTDK-n fellépő fiatal kutató vagy művész folyamatos, többévi tevékenységét jutalmazzák.

A szekcióelsők névsora pedig: Valent Veronika, Czékus Borisz, Gulyás Viktor, Mátéffy Kornél, Kovács Ildikó, Papp Zoltán, Pecze Anna, Kóródi Attila – Milošev Denisz, Fejes Szilveszter, Varga Dénes, Koós Gabriella, Palusek Erik, Jávor Rebeka, Csíkos Tímea, Basity Gréta, Pápista Zsolt, Pásztor-Kicsi Gergely, Antalovics Péter, Tirinda Katalin, Balog Anikó, Ferenczy Nikolett, Mészáros Anikó, Papp Katinka, Szalma Judit, Vass Szabocs, Sóti Julianna, Berta Csongor, Ricz Ármin, Molnár Gábor Nóra, Blaskó Lea.