2024. május 5., vasárnap

A kis tehetség

Egy 9 éves kishegyesi asztaliteniszező országos bajnok lett a 10 évesek között – Edzője szerint páratlan tehetségről van szó

A kishegyesi Dombos Asztaliteniszklub díjat díjra halmoz az utóbbi időben, és ez leginkább egy fiatal tehetség, Gvozdenović Katarina érdeme, aki októberben elnyerte az országos bajnoki címet. Katarina 9 éves, és mindössze két éve kezdett asztaliteniszezni. Kezdetben csak hébe-hóba járt edzésekre, komolyabban tavaly nyár óta foglalkozik pingponggal, mondta el lapunknak édesanyja, Szuzi.

A kitartó edzés hamar eredményeket is hozott: Katarina tavaly szeptember óta rendszeresen érmekkel tér haza a versenyekről, a júniusig tartó szezonban közel 30 érmet szerzett. A saját korosztályában szinte mindig az első helyen végzett, de az idősebbek között is dobogós helyre verekedte fel magát. A fiatal sportoló nemzetközi porondon is megállta a helyét, a düsseldorfi Andro Kids Open bajnokságon 3. lett, a tehetségkupán pedig második. A kupán a labda sebességét is mérték, Katarina ütése 65 km/h-ra gyorsította fel a pingponglabdát, számol be édesanyja.

Az idei asztalitenisz-szezonnak még az elején vagyunk, de Katarina máris remek eredményeket produkált, pl. országos bajnok lett. Október 5-én Topolyán tartották meg a XIX. Fiatalok Kupája – Sat-Trakt-kupa országos bajnokságot 10 éves korig. Katarina szettvesztés nélkül jutott túl a csoportversenyeken, és a döntőkben sem tudták megszorongatni. A folytatás is hasonlóan sikeres volt, október 19-én Belgrádban részt vett az országos A kategóriás ranglistaversenyen (13 éves korig), és óriásit ugrott előre. Tavaly a lista 47. helyén végzett, most pedig a 17.-en, mellesleg ő a legfiatalabb a ranglistán, mondta el Szuzi.

Ezek a páratlan eredmények természetesen komoly felkészülést igényelnek, Katarinának heti 4-5 edzése van, emellett szülei heti rendszerességgel átviszik Topolyára, ahol edz és az idősebb lányok ellen játszik. A kis tehetséggel Török Gyula topolyai edző foglalkozik több mint egy éve. Török elmondta, hogy Katarinának kettős játékengedélye van, a ligás mérkőzéseket a Topolya színeiben játssza, a többit pedig a Dombos ATK színeiben.

Amikor elkezdtem Katarinával foglalkozni, még nagyon kezdő volt, nem tudta, mi a különbség a fonák és a tenyeres között. De már szeptemberben látszott rajta a fejlődés, megszorongatta ellenfeleit, sőt néha már győzött is. Elkezdtünk versenyekre járni, és a saját kategóriájában szinte egy mérkőzést sem veszített, általában mindenhol első lett. Volt, hogy olyan játékosokat is megszorongatott, akik nála 2-3 évvel idősebbek, és már 4-5 éve edzenek. Katarina a korához képest hihetetlenül tehetséges, sokan egy életen át nem szereznek annyi érmet, mint ő egy év alatt. Meglátásom szerint a legnagyobb eredménye, hogy 9 évesen megnyerte a 10 évesek országos bajnokságát. Ezt a lányoknál mindig 10 évesek nyerik meg, mert egy év ebben a korosztályban nagyon sokat jelent. Az elmúlt 15 évben nem hallottam olyat, hogy 9 éves nyerte volna meg ezt a bajnokságot – mondta el Török.

Az edző szerint Katarina jó irányba halad, és reméli, hogy nem hagyja abba a játékot, mert az nagy kár lenne. Török azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy amikor megismerte a kis pingpongozót, akkor nagyon zárkózott és visszahúzódó volt. Most viszont sokkal nyíltabb, könnyebben barátkozik, és feltalálja magát. Az edző szerint ez részben az asztalitenisznek is köszönhető.

Az eddigi eredmények egy nagyszerű sportkarriert vetítenek Katarina elé, de a 9 éves kislány még nem kötelezte el magát az asztalitenisz mellett. Szégyenlősen vallotta be, hogy kicsit jobban szeret focizni, és kosárlabdázni is akar. Azt már mosolyogva mondta, hogy tenisszel csak azért nem foglalkozik, mert túl nagy neki az ütő. A tehetséges kis sportoló azért a tanulást sem hanyagolja el, ugyanis színkitűnő. A szokásos buta felnőttkérdésemre, hogy mi lesz, ha nagy lesz, Katarina még nem tudott egyértelmű választ adni, csak annyit mondott, hogy a jövőben is szeretne sportolni.