2024. május 4., szombat

Svájc nyerte a Davis-kupát

Roger Federer gazdag gyűjteményéből már csak egy trófea hiányzik. A svájci híresség ugyanis tegnap végre bajnok lett a Davis-kupában, s egyedül csak egyéni olimpiai bajnoki címet nem nyert. Federer tegnap a francia Richard Gasquet elleni győzelemmel zárta a Lille-ben megtartott döntőt, így Svájc a második döntőjében szerezte meg az értékes trófeát – 1992-ben Fort Worthben az USA Sampras, Agassi, Courier, J. McEnroe összeállításban győzött a Hlasekkel és Rosset-vel felálló Svájc ellen 3:1-re –, míg a franciáknak továbbra is kilenc bajnoki címük van.

Az első játéknapon Stan Wawrinka nagyszerű játékkal győzte le Jo-Wilfried Tsongát, és juttatta válogatottját vezetéshez. Ezt követően felcsillant a francia remény, hisz Gael Monfils a szó szoros értelmében letarolta Federert, de ez lett a vendéglátók egyetlen pontja, mivel a szombati döntőben Federer és Wawrinka könnyen múlták felül a Benneteau, Gasquet kettőst, majd tegnap Federer még könnyebben nyert a Tsonga helyett beugró Gasquet ellen, a negyedik, immár semmiről sem döntő egyest nem tartották meg.

Jövőre az első forduló meccseit március 6-a és 8-a között rendezik meg. A címvédő Svájc Belgium vendége lesz, a 2010-ben bajnok Szerbia pedig Horvátországot látja vendégül.

A hétvége a kis tornákon a szerbiai lányok jegyében telt. Az 50 ezer dolláros összdíjazású tornán Újdelhiben a 17 éves Ivana Jorović szerezte meg a bajnoki címet, ami pályafutása ötödik és legértékesebb titulusa. Ivana ugyan háromszor elveszítette az adogatást, viszont parádés módon kihasználta mind a hét breakalkalmát, és fölényesen nyert az osztrák Barbara Haas ellen. Az Indiában nyert 80 ponttal Ivana a jövő hétfőn ott lesz a 300 legjobb határán. Az egyiptomi Sarm es-Sejkben a szabadkai Vojislava Lukić szerb házidöntőben a 18 éves Nina Stojanovićot győzte le. Lukićnak ez a 8. serlege, és általa jövő hétfőn feljut a ranglista 450. helyére, míg Stojanović ugyanakkor az 520. hely táján pályafutása legjobbját jegyzi.

A hosszú kihagyás után a zentai Györe László még nem volt teljesen felkészülve a megpróbáltatásokra, és a larnacai elődöntőben a hazai salakon szereplő ciprusi Petrosz Hriszohosz ellen veszített. Györe a meccsen 11 kettős adogatási hibát vétett, és ellenfelének 15 breaklabdát engedélyezett, amiből az 6-ot ki is használt. A zentai játékosnak az egyenrangú mérkőzésen ugyanakkor 14 alkalma volt elnyerni a ciprusi kezdőütését, és ötször járt sikerrel. Györére, mivel nem védte meg a tavalyi pontokat, kisebb bukás vár a ranglistán, amit már ezen a héten pótolhat ugyancsak Larnacában.

LILLE. – A Davis-kupa döntőjében: Franciaország–Svájc 1:3 (Tsonga–Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6, Monfils–Federer 6:1, 6:4, 6:3, Benneteau/Gasquet–Federer/Wawrinka 3:6, 5:7, 4:6, Gasquet–Federer 4:6, 2:6, 2:6).

ÚJDELHI. – A női ITF-torna döntőjében: Jorović–Haas 6:2, 6:2.

LARNACA. – A futures elődöntőjében: Hriszohosz–Györe 6:4, 1:6, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Lukić–Benoit 6:1, 6:3, Stojanović–Pribilova 6:2, 2:6, 6:4, döntő: Lukić–Stojanović 7:6, 6:7, 6:3.