2024. április 28., vasárnap

A Csekonics uradalom öröksége

Magyarcsernye, Szerbcsernye és Budapest után Nagybecskereken is bemutatták a Csekonics család zsombolyai uradalmának építészeti örökségét bemutató könyvet, melynek szerzői Szilágyi Mária és Anica Tufegdžić építész-restaurátorok. A könyvbemutatót és a témával kapcsolatos kiállítást a Történelmi Levéltárban nyitották meg, és a következő tíz napban lehet megtekinteni.

A XIX. és a XX. század fordulóján az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a Csekonics család zsombolyai uradalma volt. A több mint 140 év alatt a család támogatásából több kastély, templom, vasútállomás épült, falvak és majorok létesültek. Hozzájárultak a bánáti keskenyvágányú vasút és a temesvári színház építésének költségeihez, valamint Budapesten is számos középület felépítését segítették.

Sajnos a Csekonics család gazdag építészeti örökségének egyetlen létesítménye sincs állami védelem alatt, egyik legértékesebb épületét, a Csitó kastélyt pedig 1937-ben lebontották. De a mezőgazdasági termelés megszervezése terén is volna mit tanulni a Csekonicsoktól.

– Ez egy mocsaras terület volt, és csak Zsombolya, valamint Szerbcsernye létezett mint község, az összes többit ők telepítették utána. Árvízmentesítették a területet, felfejlesztették a mezőgazdaságot, az állattenyésztést, és egy mintagazdaságot hoztak létre, mely példaként szolgált még Nyugat-Európában is. Németországból is jöttek ide mezőgazdasági társaságok tanulmányozni az itt folyó gazdálkodást, mondja Szilágyi Mária, akinek tavaly megjelent Fényben és árnyékban című könyve Magyarcsernye építészeti örökségéről szól.

Ezen épített örökség feltérképezése és műemléki védelem alá helyezése jelentős lépést jelentene a Bánság kultúrájának megőrzésében, és megmentené a feledéstől ezt a valaha oly befolyásos nemesi családot és annak örökségét.

A két fiatal szerző pedig tovább folytatja a kutatást. Folyamatosan újabb fényképekre, dokumentumokra, térképekre bukkannak. Remélik, hogy az utólag begyűjtött anyagból megjelenhet majd a könyv bővített kiadása is.