2024. május 7., kedd

Emlékezés a Petőfi-brigádra Szegeden

November 25-én, kedden este 6 órai kezdettel, Szegeden, a Millenniumi kávéház rendezvénytermében mutatják be az Emlékezés a Petőfi-brigádra című könyvet.

A kötet szerzői: Dr. Godó Ágnes, Kovács Gábor Attila, Solymosy Zsuzsanna és Uri Ferenc. A szegedi beszélgetés résztvevői: Kovács Gábor Attila és Kovács-Solymosy Zsuzsanna, illetve Cservenák Pál, a brigád egyik tisztjének fia. Az est házigazdája Solymosy Lajos.

Ez a rendezvény is a VMDK szegedi szervezete tagságának összefogásával és Szeged Város Kulturális Alapjának támogatásával valósulhat meg.

A Petőfi-brigád megalakulásának 65. évfordulója nagyon jó alkalmat kínál a magyarok részvételének árnyaltabb bemutatására. A Timp Kiadó a kisebbségi létben élők történelmének egy érdekes, sokat vitatott, a résztvevők által különbözőképpen megélt és elmesélt kis szeletét kínálja az olvasóknak.

„Azon igyekeztünk, hogy a korábban erősen heroizált és mitizált partizánlét helyett egy sokkal összetettebb képet alkossunk, bemutatva érdemeiket, de nem eltagadva bizonyos események árnyoldalát sem. A háborút elszenvedő és a túlélésért küzdő emberi sorsok ragadtak meg bennük. A múlt így vagy úgy, de mindig jelen van életünkben: ezért a fiatalabb, de az idősebb nemzedék tagjainak is tanulnia kell ezeknek az időknek a történéseiből, tapasztalataiból.” – olvasható e hiánypótló kiadvány fülszövegében.