2024. április 27., szombat

Elégedetlenek az állam viszonyulásával

Keresetet indított Szerbia ellen az inđijai EnergoZelena cég

Az EnergoZelena nevű belga cég keresetet indított a szerb állam ellen a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) nemzetközi intézménynél, mivel véleményük szerint az állam nem tartja be azokat az előírásokat, amelyeket saját maga hozott meg. Az állati tetemek ártalmatlan feldolgozására Inđiján üzemet nyitott belga vállalat igazgatóbizottsága ennek nyomán arról döntött, hogy beszünteti működését, november 29-étől felhagy az állati tetemek begyűjtésével és feldolgozásával. A cég illetékesei kilátásba helyezték annak a lehetőségét is, hogy végleg bezárják az üzemet.

Szerbiában ez az egyetlen ilyen jellegű, a legmodernebb technológiát alkalmazó létesítmény, amely ráadásul a májusi árvizek következményeinek eltüntetésében is kivette részét. Akkor mintegy 1000 tonna, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában elpusztult állat tetemét dolgozták fel az inđijai üzemben – emlékeztetnek a vállalatban.

Kristina Miličević, az EnergoZelena pénzügyi és könyvelési igazgatójának elmondása szerint az állati tetemek feldolgozását illetően „mindennap a szerb piac szabályozatlanságával kell szembesülni”. A nem megengedett konkurenciára példaként említett két állami tulajdonban levő sintértelepet – az egyik Zomborban a másik pedig Ćupriján működik –, amelyek 50–70 százalékkal csökkentették szolgáltatásaik díjait, mellőzve közben bárminemű üzleti logikát. „Nálunk rendkívül szigorú szabályok szerint zajlik a feldolgozás. A legmodernebb technológiát alkalmazzuk, és az itt foglalkoztatott 43 munkás mindegyike elvégezte az ilyen jellegű anyagokkal való munka végzésére képesítő képzést.” – emelte ki az igazgatónő, majd hozzátette, hogyha nem sikerül egyességre jutni a szerb kormánnyal, december végéig munka nélkül maradnak az itt dolgozók. „Ez nagy veszteség lenne számunkra és családunk számára, ám még nagyobb veszteség érné az országot, ha a kormány gondoskodni akar Szerbia polgárairól, a minőségi emberi és állati táplálékról, valamint a környezetvédelemről” – szögezte le Kristina Miličević.

– Mélységesen csalódtunk a szerbiai befektetési környezetben és a szerb kormány alkalmatlanságában, hogy tiszteletben tartsa a saját maga által meghozott törvényeket, de a kormány készségében is, hogy konstruktív párbeszéddel rendezze a felmerült problémát” – mondta a Beta hírügynökségnek Tom Hansen, az EnergoZelena igazgatója.

A vállalatvezető nem kívánt nyilatkozni a cég keresetével kapcsolatban a vitás ügyeket rendező nemzetközi intézménynél, mondván, hogy ez folyamatban van. Azt viszont elárulta, hogy a vállalat megpróbálta békés úton rendezni a vitás kérdést, de csak üres ígéreteket kapott az illetékesektől.

Az EnergoZelena adatai szerint Szerbiában évente a mintegy 250 ezer tonna állati tetemből előírás szerint körülbelül 70 ezer tonnát dolgoznak fel, 180 ezer tonnát vagy a természet „tüntet el”, vagy visszakerül az élelmezési láncolatba. Azilletékesek nem fűztek magyarázatot ahhoz, hogy mit jelent az állati tetemek visszajuttatása az élelmezési láncolatba.