2024. május 4., szombat

Felkészültebbé tenni az intézményeket

Tízéves a családon belüli erőszak megfékezésével foglalkozó tartományi hálózat

A családon belüli erőszak áldozatai az esetek 83 százalékában nők. Az elkövetők 87 százaléka férfi – mutat rá az egyértelmű tendenciára a rendőrség által elkészített statisztika. Az idén november 20-áig a családon vagy partnerkapcsolaton belüli erőszak következtében Szerbiában 22 nő vesztette életét, öten közülük vajdaságiak voltak. Valamennyien ismerték az elkövetőt, mondhatni, jobban ismerték azt bárki másnál. A vajdasági áldozatok közül négyükkel saját férjük vagy élettársuk végzett, egy nőt pedig a fia ölt meg. Az elkövetők közül ketten öngyilkosok lettek, miután végeztek női családtagjukkal. Nincs feljegyzés arról, hogy bárki is jelentette volna az illetékes állami szerveknek a gyilkosságot megelőzően, hogy erőszak áldozatai a végül életüket veszített személyek.

Az Erőszakmentes Élet hálózata 2004-ben jött létre a Tartományi Ombudsman kezdeményezésére. Az a célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fentebb említett sötét számadatokat, s hogy ennek a célnak az elérése érdekében minden olyan intézményt bevonjon a munkába, melynek hatáskörében áll a női jogok képviselete – ide tartoznak az ombudsman mellett az illetékes tartományi és helyi önkormányzati szervek, a családon belüli erőszak leküzdésével foglalkozó különböző szervezetek, a községi szinten tevékenykedő csoportok. A tapasztalatcsere, az információáramlás elősegítése, a megelőzésen történő állandó jellegű dolgozás eredményesnek mutatkozott: a Tartományi Képviselőházban tegnap ünnepelték meg a hálózat fennállásának tizedik évfordulóját, az ünneplés azonban nem hagyományos értelemben vett ünneplés volt, hanem egy olyan újabb konferenciának a megtartása jelentette az évtizedes jubileumról való megemlékezést, mely ezúttal a helyi önkormányzatok közötti hatékonyabb együttműködés kifejlesztésére, az intézményekkel való szorosabb együttműködés kialakítására helyezte a hangsúlyt. A tanácskozáson mintegy 120 részvevő jelent meg: szociális központok, egészségügyi intézmények, a rendőrség, az ügyészségek és bíróságok, a nemi egyenlőséggel foglalkozó tartományi szervek és csoportosulások képviselői.

Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman a médiának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az intézményhez is fordulnak a családon belüli erőszak eseteivel nők, s hozzátette, a statisztika egyértelműen bizonyítja, hogy a szebbik nem e témakörben hátrányos helyzetben van.

– Hozzánk mindenekelőtt akkor fordulnak az áldozatok, amikor úgy gondolják, hogy valamelyik illetékes szerv nem megfelelően járt el – vonatkozhat a panasz a szociális központok valamelyikére, a rendőrségre, az egészségügyi intézményekre. Sajnos, még ma is megesik, hogy némelyik intézmény nem tudja pontosan, mi is a feladata. Ez sok esetben azt eredményezi, hogy a nők elállnak attól a szándékuktól, hogy megvédjék jogaikat. Az ombudsman éppen azért létezik, hogy rámutasson ezeknek a szerveknek az elkövetett hibáira, útbaigazítsa azokat, mit kell tenniük, ha hozzájuk fordul egy áldozat – fogalmazott Muškinja Heinrich.

Mint hozzátette, az előírások dzsungelében megtörténik, hogy az egyik szabály valamilyen formában kizárja a másikat. Megtörténik például, hogy az orvos nem fogadja a testi sérüléssel megjelenő áldozatot, mert aznapra nem volt bejegyezve. Megtörténik, hogy a szociális központ nem reagál, mert munkaidőn kívül történt meg a baleset.

– Az ilyen gondokat próbáljuk áthidalni, össze kívánjuk kötni az intézményeket. Így minden pillanatban tudni fogják, mit kell tenniük – értékelte a jogvédő, hangsúlyozva, hogy a családon belüli erőszak megelőzésében a legfontosabb a törvényes előírások betartása.