2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Londonban lesz a rangadó

Ma este játsszák a Bajnokok Ligája-csoportkör 5. fordulójának mérkőzéseit az A, a B, a C és a D csoportban, és kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a játéknap, elvégre több csapat továbbjuthat, több pedig kieshet.

Az A csoportban a 9 pontjával élen álló Atlético Madrid van a legkedvezőbb helyzetben, hiszen hazai pályán fogadja a második helyen tanyázó Olympiakoszt, amelytől az első fordulóban, Pireuszban 3:2-re kikapott, úgyhogy a továbbjutás lehetősége mellett a visszavágás vágya is fűti a Matracosokat. Ha nyernek, biztosan továbbjutnak, de akkor is, ha a másik meccsen a Malmö legyőzi a Juventust. Az Olympiakosz is továbbjuthat egy idegenbeli győzelemmel, ha Malmőben döntetlen születik.

Nehéz vendégszereplés vár az olasz bajnoki címvédőre Malmőben, elvégre a Juve az előző hat idegenbeli nemzetközi meccséből egyet sem nyert meg, ha ma is kikap, az sorozatban az ötödik veresége lenne, ami negatív klubrekordot jelentene. Mindkét csapatnak csak a győzelem elfogadható.

A B csoportban a Real Madrid már az előző fordulóban kiharcolta a továbbjutást, ezúttal pedig ahhoz a Baselhez látogat, amely hárompontos előnnyel második az egyaránt hárompontos Ludogorec, Liverpool páros előtt, és egy győzelemmel továbbjuthat, amennyiben a Ludogorec nem kap ki a Pooltól. A bolgárok és az angolok mérkőzésén a hazaiaknak van miért visszavágniuk, hiszen szeptemberben egy erősen véleményes büntetővel maradtak alul Liverpoolban. Mindkét együttes kiesik egyébként, ha a Basel ma több pontot szerez náluk.

A C jelű négyesben a legérdekesebb az állás, a kilencpontos Bayer Leverkusen van a legjobb helyzetben, mert egy Monaco elleni győzelemmel vagy döntetlennel is biztosan kiharcolja a továbbjutást, de a vereség is elég lehet számára, ha a Zenit nem nyer a Benfica ellen. Az oroszok egy hazai vereséggel veszthetik el esélyüket a továbbjutásra, és ugyanez igaz a portugálokra, azzal, hogy ők döntetlennel is kiesnek, ha a Monaco nyer Leverkusenben.

A játéknap rangadójára a D jelű kvartettben kerül sor, a Borussia Dortmund az Arsenal vendége lesz. A németek maximális mérleggel állnak a csoport élén, és már továbbjutottak, míg az Arsenal győzelem vagy döntetlen esetén csatlakozik hozzájuk, illetve vereséggel is abban az esetben, ha az Anderlecht és a Galatasaray megosztozik a pontokon – utóbbi két csapat csak győzelemmel maradhat versenyben, de csak ha az Arsenal vereséget szenved.

Az angolok az előző fordulóban hazai pályán 3:0-s előnyről hagyták egyenlíteni az Anderlechtet, a lengyel kapus, Wojciech Szczesny szerint tanultak az esetből: „Mindannyian tudjuk, hogy a legutóbbi hazai BL-meccsünk az Anderlecht ellen csalódást keltő volt. De ezt el kell felejtenünk, készen állunk rá, hogy visszavágjunk a Dortmundnak, és bejussunk a legjobb 16 közé. Az előző szezonban itthon kikaptunk, idegenben nyertünk ellenük, remélem, hogy idén megfordul ez a tendencia, és az idegenbeli vereség után itthon nyerünk.”

Bajnokok Ligája, 5. forduló, A csoport: Atlético Madrid–Olympiakosz (20.45, HRT2, RTS1), Malmö–Juventus (20.45, Arena Sport 4). Az állás: 1. Atlético Madrid 9, 2. Olympiakosz 6 (6:7), 3. Juventus 6 (5:4), 4. Malmö 3 pont. B csoport: Ludogorec–Liverpool (20.45, Arena Sport 3), Basel–Real Madrid (20.45, Arena Sport 2 – körkapcsolás, Digi Sport 2). Az állás: 1. Real Madrid 12, 2. Basel 6, 3. Liverpool 3 (2:6), 4. Ludogorec 3 (3:8) pont. C csoport: Zenit–Benfica (18.00, Arena Sport 3, Digi Sport 1), Bayer Leverkusen–Monaco (20.45). Az állás: 1. Bayer Leverkusen 9, 2. Monaco 5, 3. Zenit 4 (3:4), 4. Benfica 4 (2:5) pont. D csoport: Anderlecht–Galatasaray (20.45), Arsenal–Borussia Dortmund (20.45, Arena Sport 5, Digi Sport 1). Az állás: 1. Borussia Dortmund 12, 2. Arsenal 7, 3. Anderlecht 2, 4. Galatasaray 1 pont.