2024. május 3., péntek

A temetőkérdés még nem aktuális

Maglai Jenő: Amíg nincsenek konkrétumok, nem tárgyalunk a kisbajmoki helyi közösséggel

Felkínálták az önkormányzatnak megvételre a valamikori As&Trade rekreációs központot, amelynek szomszédságában található a Bajai úti temető. A terület első látásra ideális lenne a temető kibővítéséhez, hiszen évtizedek óta gondot jelent a helyhiány a temetkezési közvállalat számára. A kisbajmoki helyi közösség és az ott élő polgárok azonban tiltakoznak.

Véleményük szerint teljesen tönkretenné a települést, ha ott temetőt alakítanának ki, az ócskapiac miatt már így is nagyon nehézkes a közlekedés, és a temető csak rontana a helyzeten.

Maglai Jenőt, Szabadka polgármesterét arról kérdeztük, jogos-e a polgárok félelme, hol tart ennek a lehetőségnek a megvalósítása.

– Nem értem a felháborodást a helyi közösség vezetősége részéről, mert akkor lenne aktuális erről beszélnünk, ha ez a döntés elfogadás előtti fázisban lenne. De nem tartunk itt. Azt sem értem, miért zavarná olyan nagyon a polgárokat, ha kibővítenénk a temetőt, hiszen pár száz méterrel odébb évtizedek óta ott a Bajai úti temető. Ami a megvásárlást illeti, egyáltalán nem adottak még a feltételek ahhoz, hogy erről tárgyalást kezdeményezzünk, ezért tartom komolytalannak a hozzáállást. A temetkezési közvállalat az önkormányzathoz fordult azzal a javaslattal, hogy ezen a lokáción megtörténhetne a temetőnek a bővítése, s hogy fontoljuk meg ezt, mert a területet el szeretné adni a tulajdonos. Három évtizede forog a város egy helyben, de semmire nem jutottunk, nincs hova temetkezni, és az elkövetkező időszakban meg kell oldani ezt a kérdést. Megnéztük a helyet, s úgy tűnik első látásra, hogy megfelel a feltételeknek. Felbecsültettem az ingatlant, hogy mekkora a reális piaci értéke, elrendeltem egy geomechanikai vizsgálatot, hogy megtudjuk, milyen a talaj minősége, hogy állnak a talajvizek. Továbbá várom, hogy a közvállalat adjon egy gazdasági elaborátumot, amely alapján kiderülne, mennyi idő alatt térülne meg a városnak egy ilyen beruházás.

Ha mindez megvan, akkor ülünk majd le a koalíciós partnerekkel, illetve a helyi közösséggel, hogy a részletekről beszéljünk. Addig véleményem szerint tárgytalan a dolog.

Kérdésünkre, hogy, amennyiben minden feltételnek eleget tesz a terület, van-e arra reális esély, hogy a következő évi költségvetésből megvásárolja a város a kilenchektáros területet, Maglai elmondta, nem hatalmas összegről van szó, és úgy gondolja, hogy részletfizetésre is lenne lehetőség. De a legfontosabb kérdés, hogy a talajvizsgálatok lehetővé teszik-e a temető kialakítását, és hogy megtérül-e ez a városnak egy idő után. Leghamarabb két-három hónap múlva kerülhet sor a tárgyalásokra.