2024. május 2., csütörtök

Szociális vállalkozások bemutatkozása

Mini kiállítás a fogyatékkal élők foglalkoztatásának népszerűsítésére

A fogyatékkal élők nemzetközi napjához kapcsolódóan egy mini kiállításra került sor, ahol bemutatkozott az a négy szabadkai vállalat, ahol fogyatékkal élőket foglalkoztatnak, mégpedig a Čikoš nyomda, a DES, a Šajk Šami és a Zeljezničar Biztonságos Műhely.

A kiállítás célja az volt, hogy a szabadkai közintézmények és a magánszektor képviselői közelebbről megismerkedjenek a fogyatékkal élők foglalkoztatásának hátterével, mikéntjével, a tapasztalatokkal, a kiállításon elhangzó beszámolók, előadások által pedig serkenti szerették volna a fogyatékkal élők foglalkoztatását a városban. Az eseményen részt vettek az önkormányzat, a munkaügyi minisztérium és a Fogyatékkal Élőket Foglalkoztató Vállalatok Egyesületének képviselői is.

Mint elhangzott, a professzionális rehabilitáció hosszú folyamat, a vállalatok részéről pedig komoly feltételeknek kell eleget tenni. Például meg kell teremteni a megfelelő munkakörülményeket, a munkakört, biztosítani kell a megfelelő helyiséget, felszerelést, alkalmazni kell egy szakemberekből álló csoportot, stb., hogy egyáltalán alkalmazhassanak fogyatékkal élőket, ezeknek a vállalatoknak azonban hatalmas jelentőségük van a közösség életében, segítenek a társadalom peremén élő személyek társadalomba való bekapcsolásában, segítenek nekik elsajátítani egy-egy képességet, szaktudást, és csökkentik a körükben meglévő munkanélküliséget, mely országos szinten 73 százalékos.

Ljuben Hristov, a polgármester kisvállalkozásokkal megbízott segédje úgy fogalmazott, a szociális szükségletek egyre kifejezettebbek, s az áthidalás egyik lehetősége a szociális vállalkozások kialakítása, melyhez törvényes keretekre van szükség.

– A törvényi előírás alapján minden húsz dolgozó mellé egy fogyatékkal élő személyt kell alkalmazni, vagy pedig olyan cégek szolgáltatásait kell igénybe venni, ahol fogyatékkal élőket is foglalkoztatnak. A szociális vállalkozás keretében nem a tagok, részvényesek anyagi gazdagodása a cél, hanem a javak szétosztása az új munkahelyek teremtésére, a szociális és egészségügyi szükségletek kielégítésére, az inklúzióra és a környezet megóvására, s ez nagyon jó alkalom a marginális csoportok bekapcsolására – mondta.

Nenad Ivanišević, a munkaügyi minisztérium államtitkára szerint a fogyatékkal élők foglalkoztatására vonatkozó törvény segít ezeknek a személyeknek a szocializálódásban, a társadalomba való bekapcsolódásban, a munkaadók pedig, akik nem tartják be a törvényt, komoly büntetésekre számíthatnak.

– A munkaadóknak meg kell érteniük, hogy ezeknek az embereknek a foglalkoztatása jó dolog, hogy ez egy szociális felelősségvállalás és egy európai hagyomány is egyben, sőt még a törvény is motiváló jellegű, hiszen talán előnyösebb fogyatékkal élőket foglalkoztatni, mint egészséges embereket. Az állam részéről jelentős intézkedéseket irányoztunk elő, melyekkel növelhetjük ezeknek a személyeknek a foglalkoztatottságát, s több százmillió dinárt tervezünk erre fordítani – magyarázta az államtitkár.

Milimir Vujadinović, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, nincs pontos adat arról, hány fogyatékkal élő van a városban, azonban a becslések szerint ez eléri a lakosság 3–5 százalékát.

– Mindazok a problémák, melyekkel mi, egészséges emberek szembenézünk, a fogyatékkal élőknél még inkább kifejezettek, főleg a munkanélküliséget tekintve. A becslések szerint az ő köreikben háromszor akkora a munkanélküliség, mint a többiek esetében, s a mai esemény is abban igyekszik segíteni, hogy ezen enyhítsünk, s a négy vállalat bemutatkozása által közelebb vigyük ezt a közszférához, a város gazdaságához – emelte ki.

Csíkos Igor, a Čikoš nyomda igazgatója elmondta, immár húsz éve alkalmaznak fogyatékkal élő munkaerőt. Náluk a negyvenkilenc foglalkoztatottból harmincan fogyatékkal élők, tizenkilencen pedig egészséges emberek, azonban, mint kiemelte, ez senkit sem kell hogy elriasszon, hiszen egy folyamatosan fejlődő vállalatról van szó, minőségi termékekkel.

– A fogyatékkal élők is részt tudnak venni a termelésben, azzal, hogy egy bizonyos felügyeletre szükség van. Ezzel a szakszolgálatunk foglalkozik, melyet a pszichológus, a szociológus és az instruktor alkot. Habár figyelemmel kell kísérni a munkájukat, melyhez szükséges egy kicsivel több befektetés a megszokottnál, de az alacsonyabb szintű képességeket a megfelelő technológiák alkalmazásával megnövelhetjük, s így sikeresek vagyunk a piacon is.