2024. május 4., szombat

Legintenzívebben az „aranykorban” rombolták

Nagybecskerek szomorú példa arra, hogyan lehet néhány évtized alatt tönkre tenni egy város több évszázados építészeti örökségét. Ezt évtizedekig sokan látták, nézték, de ellene csak kevesen merték felemelni a szavukat. Sajnos, csak most érkezett el annak az ideje, hogy erről immár nyíltan is beszélni lehet.

Sokan eljöttek a Kultúrközpontban megtartott kedd esti fórumra, amelynek témája a város kulturális örökségének a rombolása volt. Filip Krčmar fiatal történésznek kevés volt a 45 perc, hogy vázlatosan felsorolja, mi mindennel is lett szegényebb a Béga menti város.

– Ha megnézzük, hogy mink volt, és hogy abból mi maradt meg mára, akkor felvetődik a kérdés, hogy büszkék lehetünk-e arra, amink ma van, és amivel azonosulunk. Szerintem egy szürreális és groteszk helyzet állt elő. Itt van az építészeti stílusok zagyvaléka, egy urbanisztikai zavar, ami egyre kifejezettebb, ahogy ez a kulturális örökség megy tönkre. Tanúi vagyunk annak, hogyan dőlnek össze az épületek, amelyek egykor fontosak voltak, hogy ellopják az emlékműveket, közben pedig tehetetlenek vagyunk – mondja Filip Krčmar, aki egy, a témával kapcsolatos nemrég megjelent kiadvány társszerzője is.

Nagybecskereken a második világháború alatt a legjelentősebb épület, amelyet leromboltak, a zsinagóga volt. Aztán amikor befejeződött a háború és elkezdődött a város fejlődése – amelyet Nagybecskerek aranykoraként is emlegetnek –, elkezdődött a békebeli rombolása a városnak. A pártdirektívák által vezényelve lebontották a városházát (helyére víztorony került), a múzeumot, a könyvtárat, a közfürdőt, az Eiffel műtermében tervezett Nagyhidat, elterelték a városból a Bégát is. A felsorolás véletlenül sem teljes, hiszen nemcsak épületek, hanem egész városrészek, terek tűntek el a várostervezők vagy jobban mondva: városrombolók jóvoltából.

A város arról ismeretes, hogy van egy folyó nélküli hídja, egy ötven éve üres víztornya és tönkrement gazdasága. A központja szomorú képet mutat napjainkban. Másfél év alatt három épület dőlt össze a főutcán. Közben az önkormányzat jóváhagyásával nemrég egy vendéglős vízi szórakozóhelyeket akart építeni a Béga-tóra. Ebben azonban megakadályozták a környéken élő polgárok. Az eset jelenleg a bíróság előtt van, a végkimenetele bizonytalan. Az eset annyiban reménykeltő, hogy ez volt az első alkalom, hogy a nagybecskerekiek felemelték szavukat a város arculatának a politikai irányvonal hatására történő megváltoztatása miatt.