2024. május 5., vasárnap

Bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei

Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei egyebek mellett az adópolitikában annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet tegnap ismertetett a brit kormány által a szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció annak idején megígérte, hogy ha a skótok többsége a szeptember 18-án megtartott referendumon az elszakadás ellen szavaz, Skócia önrendelkezési jogköreinek további jelentős bővítésére számíthat. Az önrendelkezési jogok bővítési lehetőségeinek feltárására ezután életre hívott bizottság tegnap bemutatott 29 oldalas javaslatcsomagjának ajánlásai között szerepel, hogy a skót parlament határozhatná meg a Skóciában fizetendő személyi jövedelemadó kulcsait és sávjait. Skócia emellett magánál tarthatná a Skóciában beszedett személyi jövedelemadó teljes összegét, és az áfa-bevételek első tíz százalékpontnyi hányadát is.

Kirívó eleme ugyanakkor a javaslatcsomagnak, hogy továbbra is a brit kormány hatáskörében maradna a tengeri nyersolaj- és földgázkitermelés engedélyezési joga. A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) régi követelése, hogy Skóciát illessék az északi-tengeri nyersolaj-kitermelésből származó költségvetési bevételek.

Ennek tétje rendkívüli: jelenleg az Egyesült Királyság adóbevételeinek 1,5 százaléka származik az északi-tengeri olajkitermelésből, iparági becslések szerint azonban az ebből eredő jövedelem Skócia költségvetési adóbevételeinek 10–20 százalékát is elérhetné. A skót kormány egyik fő érve a függetlenségi népszavazás kampányában az volt, hogy saját becslései szerint 2016-ban és 2017-ben – ez lett volna a független Skócia első önálló pénzügyi éve – 6,8–7,9 milliárd font közötti költségvetési bevétel származhatna az északi-tengeri olajtermelésből.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes a javaslatcsomag ismertetése után „az elszalasztott lehetőségek tárházának” minősítette az ajánlásokat. Kiemelte: a jelentésből nem annak a törvényhozási erőcentrumnak a körvonalai bontakoznak ki, amelyet London a skót népszavazás után Skócia népének megígért. Szerinte az ajánlások elfogadása esetén sem érné el a 30 százalékot azoknak az adóknak az aránya, amelyeknek mértékét az ország önállóan határozhatná meg.

Az SNP célja – az önrendelkezési jogok javasolt szélesítésével együtt is – változatlanul Skócia függetlenné válása. Nicola Sturgeon skót kormányfő, az SNP vezetője a párt két héttel ezelőtti éves kongresszusán közölte: minden korábbinál szilárdabb meggyőződése, hogy Skócia a jövőben független országgá válik. Egyenes utalást tett arra is, hogy erről újabb népszavazást szeretne, bár ennek lehetőségét David Cameron brit miniszterelnök már a szeptemberi referendum után kizárta.