2024. május 5., vasárnap

A háború áldozatainak adózva

Tegnap délután megnyílt a Tragikus emberi sorsok a Délvidéken c. kiállítás a Martonosi Emlékházban. Az ünnepélyes megnyitón több magyarországi és hazai közéleti személyiség vett részt, többek között Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János szabadkai főkonzul, Menyhárt Attila szabadkai konzul és Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadója tisztelte meg jelenlétével a megnyitót. Rajtuk kívül jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Kávai Szabolcs és Újhelyi Ákos tartományi képviselők, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester, Zorica Marinković, a belgrádi Történelmi Múzeumban tavaly megnyílt U Ime naroda (A nép nevében) c. kiállítás szervezője és Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke.

Az emlékház először a második világháború martonosi áldozatainak állított emléket egy emléktábla elhelyezésével, majd itt kapott helyet a helyi értéktár is, most pedig a kiállított községi értékek mellett négy szobát töltöttek meg fényképekkel, dokumentumokkal, amelyek a második világháború és az azt követő megtorlások áldozataira hívják föl a figyelmet.

Forró Lajos, a kiállítás szervezője, a jelenlegi emlékházból egykor elhurcolt és kivégzett Forró Lajos utódja, megnyitóbeszédében kiemelte, hogy hosszú ideje fáradoznak azon, hogy feltárják azokat a történelmi igazságokat, amelyekről hosszú évekig hallgatni kellett.

– Fontos lépés volt a kollektív bűnösség eltörlése, az, hogy eddig eljutottunk, külön köszönet jár az anyaországi kormánynak, amely példaértékű nemzetpolitikát folytat, és hatalmas köszönet a Vajdasági Magyar Szövetségnek, különösen Pásztor Istvánnak, aki elkötelezett harcosa az ügynek. E nélkül az összefogás nélkül nem lehetett volna ilyen eredményeket ilyen rövid idő alatt elérni. Kollektív bűnösség nincs, de a gyilkosoknak nevük és arcuk van, amelyet meg kell jegyeznünk, legalább azért, hogy ne hősként, hanem rablógyilkosokként tekintsük rájuk, s ezektől az emberektől egy nemzetnek el kell határolódnia. A Martonosi Emlékházat is ennek szellemében rendeztük be, itt helyet kapott a község minden áldozata, magyarok, szerbek, zsidók egyaránt. Vannak itt iratok, visszaemlékezések, amelyekben ott vannak az elkövetők nevei is, Josip Broz Titóval az élen – mondta Forró Lajos, aki azt is hozzátette, hogy reméli, hamarosan az áldozatok méltó nyughelyet is kapnak majd.

Pintér Attila nagykövet több szempontból is rendhagyónak nevezte a mai napot.

– A hetvenedik évfordulónak nemcsak maga a kerek évforduló tulajdonít jelentőséget, hanem néhány héttel ezelőtt nagyon komoly lépés volt a szerb kormány részéről, hogy hatályon kívül helyezte azt a hetvenéves határozatot, amely kollektív bűnösnek nyilvánította három magyar település lakosságát, ez hatalmas lépés a megbékélési folyamatban. Ezt bizonyítja az is, hogy november 2-án Aleksandar Vučič miniszterelnök lerótta kegyeletét a magyar áldozatok előtt Szabadkán. Azt gondolom, ezek után rajtunk áll, hogyan fogunk továbbhaladni ezen az úton – mondta Magyarország szerbiai nagykövete.

A kiállítást Csallóközi Zoltán és Nyilas Mihály beszédét követően nyitották meg, akik szintén a történelmi emlékezés fontosságára hívták föl a figyelmet.

A kiállításon megtekinthető a község településéről származó összes áldozat névsora, akik 1941 és 1945 között elestek a háborúban, vagy kivégezték őket. Illusztrálásként korabeli fotók és dokumentumok is helyet kaptak az emlékházban.