2024. május 5., vasárnap

Még mindig kevesen végeztetnek AIDS-tesztet

Több napos rendezvénysorozat az AIDS világnapja alkalmából

December elsején lesz az AIDS világnapja, melybe Szabadka számos programmal kapcsolódik be a következő néhány napban. Most is elsősorban a tájékoztatásra, a tanácsadásra és a megelőzésre fektetik a hangsúlyt, és több helyen is lehetőség lesz az ingyenes HIV-teszt elvégzésére.

Naponta több mint hétezer ember, és minden második percben egy fiatal fertőződik meg a vírussal. Az ENSZ becslései szerint a világon több mint 35 millió ember HIV-fertőzött, közöttük 2,5 millióan gyerekek, és éves szinten közel hárommillió új fertőzött lesz. Szerbiában az elmúlt harminc évben több mint háromezer HIV-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzöttek fele betegedett meg AIDS-ben, azonban a becslések szerint még legalább további háromezer ember vírusfertőzött. Évente mintegy száz új fertőzött lesz, mely leginkább a 19 és 29 év közötti korosztályt érinti. A járvány megjelenése óta Szabadkán 53 személyt regisztráltak HIV-vírussal, közülük huszonhárom személy betegedett meg, tizenheten pedig meghaltak.

Gordana Krtinić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusa elmondta, a HIV-fertőzés nem betegség, sokkal inkább egy állapot, amivel hosszú ideig együtt lehet élni a megfelelő terápiával, feltéve, hogy időben felfedezik.

‒ Sajnos azok közé az országok közé tartozunk, ahol nagyon kevés ember teszteli magát, így nagyon fontos beszélni erről a civil szektorban és intézményes keretek között is. Minden erőfeszítés, az ingyenesen elérhető terápiák ellenére, Európában még mindig évente százezer új fertőzött jelenik meg, és minden harmadik személy közülük nem is tudja magáról, hogy HIV-fertőzött. Aggasztó adat az is, hogy az esetek több mint felénél késői stádiumban fedezik fel a vírust. Szerbiában is problémát jelent a vírus, azonban az AIDS, a tuberkulózis és malária elleni küzdelem globális alapjának (GFATM) támogatásával hazánkban több megelőzést célzó program is megvalósult, igen jó eredményeket hozott, s remélhetőleg ezek az aktivitások köztársasági szinten a jövőben is folytatódnak.

A globális alap az elmúlt tíz évben összesen 22 millió euró támogatást nyújtott az HIV-fertőzés és az AIDS elleni küzdelemre, azonban az idén ez a támogatás lezárul. Mostanra kiépült az a rendszer, amelynek keretében Szerbia magára vállalja az egészséges gondolkodást, a folyamatos diagnosztikát és a HIV-fertőzöttek gyógyítását, az önkéntes tanácsadás és tesztelés lehetőségét, valamint a megelőzéshez kapcsolódó aktivitásokat, a civil szervezetek pedig „felépítették” azokat a tevékenységeket, amelyekkel a HIV-fertőzötteknek segítenek. Egyelőre kérdéses, hogy a GFATM támogatása nélkül a civil szervezetek szolgáltatásai és a diszkrimináció visszaszorítását célzó aktivitásaik továbbra is fenntarthatók lesznek-e, azaz megkapják-e ehhez a kellő pénzt. Dejan Hornik, a Stav+ Egyesület képviseletében ehhez kapcsolódóan elmondta, mivel a GFATM részéről megszűnik a támogatásuk, az eddigi programjaikat csupán minimális szinten tudják fenntartani mindaddig, amíg nem találnak új módot a finanszírozásra.

Az AIDS elleni küzdelem világnapjához kötődő első megmozdulások már tegnap lezajlottak, melynek keretében a Szabadegyetemen nyílt órát tartottak a fiataloknak a témában, és a Bosa Milićević Diákotthonban tanácsadáson és ingyenes szűrésen lehetett részt venni. A mai nap folyamán Újvidéken tartanak nyílt órát a fiataloknak Mit kell tudnunk a HIV-ről/AIDS-ről? címmel, illetve 11 és 14 óra között a szabadkai Ivo Lola Ribar Diákotthonban tartanak tanácsadást, ahol ingyenesen tesztelhetik magukat a fiatalok. Hétfőn, december elsején 10 és 13 óra között kerül megrendezésre a központi rendezvény, melynek keretében a főtéren a szabadkai Vöröskereszt fiatal aktivistái szórólapokat osztogatnak, a tanácsadás mellett pedig az egészségügyi minisztérium mobil orvosi egységének kombijában gyors HIV-teszt elvégzésére lesz lehetőség, melynek eredménye 15 percen belül megvan. Ezt követően 13 órától a Svetozar Marković Gimnáziumban tartanak előadást a középiskolásoknak az AIDS-ről, a megbélyegzésről és a diszkriminációról. Az esti órákat egy színházi előadás teszi érdekesebbé, ugyanis 20 órai kezdettel a Gyermekszínházban bemutatják a Nepoželjni (Nemkívánatosak) című előadást, mely úgyszintén a témához kapcsolódik, illetve 19 órától éjfélig a Közegészségügyi Intézetben is lehetőség lesz elvégeztetni a HIV-tesztet.

A rendezvénysorozatot a Stav+ Egyesület ifjúsági amatőr performansza zárja december 11-én a Népkörben 20 órai kezdettel.