2024. május 3., péntek

Emlékezés a Petőfi-brigádra

Történelmi ismertetővel, a kegyelet virágainak elhelyezésével emlékeztek Topolyán

A Petőfi-brigád megalakulásának hetvenedik évfordulóján a Film-múzeum Civil Szervezet és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Topolyai Szervezete rendezésében november 28-án, pénteken, Topolyán megkoszorúzták a Petőfibrigád-emléktáblákat, szöveges formában is méltatták a múlt történéseit, a kor központi egyéniségeinek alakját, jellemzőit idézték.

,,Erről a helyről indult el a Petőfi-brigád 1944. november 28-án”, olvasható azon a Topolya központjában található emléktáblán, amelynél a szervezők, a hetvenéves évforduló apropóján rendezett megemlékezésük első helyszínén, mintegy ötven emlékező társaságában, lerótták kegyeletüket. Az emlékezés virágainak elhelyezése mellett ezen emléktáblánál Cservenák Pál hegytörténész, nyugalmazott újságíró-szerkesztő mondott történelmi emlékeztetőt a Petőfi-brigádról:

‒ A Petőfi Sándor I. Zászlóaljat 560-an alkották, az indulást november 28-ára, szerdai napra tűzték ki. Topolyán csatlakoztak még a bajsaiak, a csantavériek, a kishegyesiek, a bánátiak stb. (…) A topolyai zászlóalj, amely gyengén volt ellátva ruhával és lábbelivel, még gyengébben fegyverrel, a 16. vajdasági hadosztály keretébe került. 1944. december 20-án ez a hadosztály parancsot kapott, hogy vegye át a horvátországi magyar zászlóaljat, majd a topolyai és a zombori zászlóaljjal alakítsa meg a vajdasági Petőfi-brigádot. Erre az eseményre 1944. december 31-én került sor a magyarországi Kiscsányon. A megalakult, most már 15. Petőfi Sándor Rohambrigád a 16. vajdasági hadtest egységeként indult harcba – adta közre többek között kutatási eredményeinek sorában Cservenák Pál, aki arról is szólt: legnagyobb csatájukat Bolmánnál vívták meg, itt érték őket a legnagyobb veszteségek.

– 1945. április elsejével életbe lépett a rendelet, miszerint a Jugoszláv Népfelszabadító hadsereg és a partizánosztagok ezentúl a Jugoszláv Néphadsereg nevet vették fel. Ezáltal megszűntek az ún. nemzeti egységek. A Petőfi-brigád is. Más alakulatok keretében számukra a háború 1945. május 15-én ért véget. (…) Az elesett topolyaiak száma 1945. május közepéig 91 harcos volt – hangzott el a továbbiakban Cservenák összefoglalójában.

A folytatásban Cservenák gondolatainak szerb nyelvű fordítását a Film-múzeum civil szervezet egyik vezetőségi tagja, Celluska Apostolović Márta osztotta meg a jelenlevőkkel, majd a szervezet elnöke, Kocsis Antal vette át a szót. Az emlékhelynél a Petőfi-brigádra történő megemlékezéseket mintegy tizenöt éve szervező Film-múzeum Civil Szervezet tagjai helyezték el első ízben a kegyelet virágait. A jelenlegi megemlékezésben társszervezőként fellépő politikai párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Topolyai Szervezete képviselői is követték példájukat, továbbá a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület tagja is koszorúzott. A megemlékezés a Mezőgazdasági Iskola falára helyezett emléktábláknál folytatódott a szervezők kegyeletadásával, továbbá az ottani helyszínen mgr. Varga Géza, a Petőfi-brigád egykori tagja is felszólalt, aki az 1962-ben alapított, a Petőfi-brigád emlékére, tiszteletére elnevezett tanintézmény, vagyis az egykori Petőfi-brigád Emlékiskola első igazgatója is volt.