2024. május 19., vasárnap

Kiállítás a zsinagógaépítészetről

Magyarkanizsa után még négy városban lesz megtekinthető – A magyar kormány támogatja a zsidó kulturális értékek megőrzését

Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 címmel nyílt meg tegnap Magyarkanizsán a holokauszt 70. évfordulója alkalmából, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség által szervezett tablókiállítás, amelyet hamarosan még négy vajdasági városban is bemutatnak. A magyarkanizsai kiállítás a község önkormányzatának támogatásával valósult meg, a megnyitót pedig tegnap délelőtt 11-kor tartották a Dobó Tihamér Képtárban. Babity János főkonzul megnyitóbeszédében elmondta, hogy a vészkorszak 70 évvel ezelőtt bekövetkezett legsötétebb időszakáról, a zsidók deportálásáról emlékeznek meg, az évforduló alkalmából pedig a jelenleg álló zsinagógák közül négyet – köztük a szabadkait is – a magyar kormány támogatásával most felújítanak. A zsinagógák rekonstruálása mellett pedig Klein Rudolf Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 c. kiállításából létrejött egy mobilis változat is, amely az elmúlt kétszáz év zsinagógaépítészetét mutatja be nagy vonalakban, gazdag képillusztrációkkal. A főkonzul felhívta a figyelmet arra is, hogy éppen Vajdaság az a terület, ahol a különböző nemzetek és vallások békés egymás mellett élése mindannyiunk jövőjének közös záloga egyben.

A kiállított, színes képekkel illusztrált tablókon megtalálhatók a zsinagógák építészeti jellegzetességei, elhelyezkedési formáik, valamint érdekes információk, tények olvashatók a zsidó közösségek térbeli elhelyezkedéséről a társadalmi helyzet és a történelem tükrében. Hiszen, ahogyan Szabados Róberttől, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnökétől megtudtuk a megnyitón, a zsinagógáknak nemcsak a vallási élet, hanem a közösség szempontjából, gyülekezőhelyekként is kiemelkedő szerepük volt.

– A szabadkai zsinagóga tulajdonképpen a 80-as évek vége és a 90-es évek eleje óta felújítás alatt állt, mert anyagi okokból nem sikerült teljesen felújítani idáig. A magyar kormány mintegy 100 millió forinttal támogatja a felújítást, s remélhetőleg 2016 végéig elkészülnek a munkálatok, hogy azután is többfunkciós rendeltetésének megfelelően tudjuk használni. A szabadkai zsinagóga nemcsak vallási objektum, hanem egy ismertető pontja, jellegzetessége a városnak, amelyet a turisták is szívesen látogatnak – nyilatkozta Szabados Róbert.

A vajdasági kiállítás következő állomása december 5-én, pénteken Szabadkán lesz egy nagyszabású megnyitó keretében a városháza aulájában 17 órakor. December 10-én Zentán, 15-én Zomborban, 20-án pedig Újvidéken tekinthetik meg a kiállítást.