2024. május 17., péntek

Teherán is odasózott?!

A Pentagon szerint az iráni légierő is támadta az Iszlám Állam iraki állásait – Teherán cáfol, de...

Iráni vadászgépek az elmúlt napokban csapást mértek az Iszlám Állam (IÁ) állásaira Irak keleti részén, anélkül, hogy ezt összehangolták volna az Egyesült Államok hasonló támadásaival – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A teheráni külügyi szóvivő szerint az amerikai értesülés „pontatlan és nem korrekt”.

„Jelzéseink vannak arra vonatkozóan, hogy F–4 Phantom típusú harci gépekkel légi támadásokat indítottak az elmúlt napokban” – jelentette ki John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője. Kirby azután nyilatkozott erről, hogy az Al-Dzsazíra hírtévé iraki felvételeket mutatott be egy légi támadásról, és a képsorokon az iráni légierő által használt F–4-esekhez hasonló vadászgépek látszottak. A gépek a híradás szerint az Iránnal határos Dijála tartománybeli célpontokat támadtak.

A Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok a bagdadi kormánnyal egyeztetve hajt végre bevetéseket Irak felett. „Semmi sem változott az ezzel kapcsolatos politikánkban, amelynek értelmében tevékenységünket nem hangoljuk össze az irániakkal” – hangoztatta Kirby.

Marzije Afhám teheráni külügyi szóvivő a Pentagon jelentésére reagálva szerdán kijelentette, hogy az nem pontos, ennélfogva nem is korrekt. Az iráni stratégia az Iszlám Állam elleni harcra vonatkozóan nem változott – szögezte le, anélkül, hogy egyértelműen cáfolta volna a washingtoni állítást. Ez a stratégia szerinte az iraki hadseregnek adott katonai tanácsokon, nem a közvetlen beavatkozáson alapul.

Egy másik, névtelenségéhez ragaszkodó magas rangú iráni tisztségviselő nyomatékosította, hogy Irán sohasem hajtott végre légi támadást az Iszlám Állam ellen Irakban, és nem jöhet szóba együttműködés az Egyesült Államokkal ilyen akciókban. Az iráni hadsereg a szárazföldön már eddig is segítette az iraki síita milíciákat és az iraki hadsereg egységeit az szunnita szélsőségesek elleni harcukban. Mindazonáltal ez volt az első alkalom, hogy a Pentagon megerősítette, Irán légierejét is bevetette az IÁ szervezet ellen.

Irán szovjet gyártmányú Szu–25-ös gépeket is Irak rendelkezésére bocsátott, egyes hírek szerint pilótákkal együtt.

A francia hírügynökség szerint az IÁ elleni iráni légi csapások híre jól mutatja, hogy a szélsőséges iszlamista szervezet jelentette veszély közelebb hozta egymáshoz a két régi ellenséget, Washingtont és Teheránt. Az iráni vezetés széles körű kapcsolatokat ápol a bagdadi síita kormánnyal, amely csak súlyos nehézségek árán tud szembeszállni a szunnita dzsihadisták támadásaival.

Amerikai harci gépek naponta hajtanak végre bevetéseket Irak légterében, több szövetséges ország, köztük Franciaország, Ausztrália és Kanada támogatásával. Az Egyesült Államok augusztus 8-án kezdte meg az IÁ elleni iraki légi csapásait, majd szeptembertől a szomszédos Szíriában is megindította a csapásokat.