2024. május 5., vasárnap

A Desiré akadémistája voltam

Péntek este zárja kapuit a Szabadkán zajló Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál, amely nem csak előadásokról, színházi produkciókról szól, egyik legfontosabb kísérőrendezvényének, a Desiré Akadémiának csütörtökön lehettünk ott az utolsó felvonásán, amelyen a csütörtök  esti előadás, a brüsszeli Compagnie Thor társulat Koktélok című produkciójának koreográfusával, Thierry Smitsszel beszélgettek a szervezők.

A fesztivál ideje alatt a Desiré Akadémián a fellépő társulatok jó néhány tagjával is személyesen találkozhatott szakmabeli és színházlátogató egyaránt. Vasárnap két szombati előadás, a Maladype Színház Roberto Zucco és a párizsi Le Monfort Theatre Akrobaták című produkciójának készítőivel, hétfőn a Maladype Színház egyik rendezőjével, Balázs Zoltánnal, illetve a fesztiválra szintén két előadással érkező Hodworks formáció tagjaival, kedden a Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadásának, A nagy füzetnek a rendezőjével, a koreográfusként és tanárként is ténykedő Horvát Csabával beszélgettek a szervezők, illetve tőlük kérdezhetett bárki, aki ezekre az alkalmakra akadémiai taggá vált.

Az akadémiának éppen ez adja a létjogosultságát, a szükségességét, hogy az olykor oly távolinak tűnő, megközelíthetetlennek ható előadókat, alkotókat közelebb hozza a helyi szakmabeliekhez, de lehetőséget nyújt az egyszeri embernek, a hétköznapi színházlátogatónak is arra, hogy megértse egy-egy előadás működését, rálásson egy színházi munkafolyamat fázisaira, betekintést enged a színházi emberek gondolkodásmódjába. Ráadásul mivel a fesztiválon látható előadások nagy része külföldi produkció, segíthet megérteni színház és színház közötti különbségeket, de láthatóvá teszi a párhuzamokat is.

Ha tehát valaki mélyebbre kíván szántani színházi ismereteiben, ha arra vágyik, hogy közelebbről megismerje az alkotókat, illetve hallani szeretné, mit és hogyan gondolnak, a Desiré Central Stationön lehetősége adódott rá, hogy megtegye.