2024. május 4., szombat

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsek totál le van lombozódva a hágai ügyészek követelése miatt.

– Jönnek az egyhangú téli napok, és megesz bennünket az unalom. Ki fogja szórakoztatni a jónépet, ha elviszik tőlünk a makrancos vajdát? Ki fogja nap mint nap felrázni a közvéleményt bombasztikus kijelentéseivel, hogy miként fogjuk visszaszerezni Nagy-Szerbiát? Meg hogy kikkel szabadította fel Vukovárt? Nekem például határozottan jót tett egészségileg, még a kávét is helyettesítette.

– Hogyan helyettesítheti a vajda a kávét, Zacsek zomzéd? – csodálkoza amama. –Ilyet még nem is hallottam. Talán az orvosa írta fel őt magának receptre?

– Úgy helyettesíti, hogy amint elolvasom a nyilatkozatait, rögtön felmegy a vérnyomásom, ami különben alacsony. Vagyis egyáltalán nem kell kávét innom.

– Ne ironizáljon, Zacsek, mert ebben az országban akkor sem kell nélkülöznünk a közéleti hülyeségeket, ha eme mákvirágot tényleg visszaviszik Hágába – inté őt atata. –De nem kell aggódnia, mert egyelőre csak ügyészi felvetésről van szó, még nem tudni, hogy miként dönt a bírói tanács az ideiglenes szabadlábra helyezés megszüntetéséről. Lehet, hogy továbbra is a nyakunkon marad.

– Én csak azt sajnálnám, ha nem lenne ideje kibékülni a komáival, mielőtt visszamegy – sopánkoda amama. – A feleségeknek kellene titokban megbeszélniük egy családi találkozót, kis túrós gibanicával, kis slyivovicával. Attól mindjárt megváltozna a hangulat. És akkor mesélhetnének egymásnak, ő a hágai tapasztalatairól, emezek pedig a vezetői gondjaikról. Képzeld, Tegyula, milyen izgalmas lenne, ha váratlanul együtt jelennének meg összeölelkezve a tévében!

– Hiába képzelődsz, Tematild, ezt a válást már a feleségek sem tudják visszacsinálni – legyinte atata. –Az a házasság már végleg felbomlott az egyik fél hűtlensége miatt. Mert a volt cimborák annyira beleélték magukat az új európai szerepbe, annyira megtetszett nekik a nyugati divat, hogy legszívesebben még azt is letagadnák, hogy valaha is ismerték a vajdát. Vagy hogy tudnák, hogy merre van Virovitica.

- Nem is a kibékülés lenne az igazi izgalom – kommentálá a Zacsek –, hanem az, ha Hága tényleg elrendelné a visszatérést. A vajda pedig megmakacsolja magát, ahogy ígérte. Mármint hogy esze ágában sincs békésen visszamenni, hanem a volt cimboráknak kell őt letartóztatniuk, és erőszakkal felültetni a hágai járatra. Az aztán szép kis cirkusz lesz, ha a vajda hívei ramazúriba kezdenek!

Jaés a válóperes tárgyaláson a feleség sírva panaszolja a bírónak:

– A férjem úgy bánt velem, mint egy kutyával!

A bíró együttérzően:

– Talán verte önt, mint a kutyát?

– Azt nem, de azt akarta, hogy olyan hűséges legyek hozzá!

Ámde a hűség sem fizetődik ki mindig. A belgrádi vezetők is hiába voltak hűségesek Putyin testvérhez, nem lett semmi a közös boldogságból, a Déli Áramlatból. Mert a héten kiderült: a gáz nem Szerbia, hanem Törökország felé fog áramlani.

– Na, lőttek a kétmilliárd eurós befektetésnek meg az évi háromszáz millió eurós tranzitbevételnek – jegyzé meg keserűen atata. – Úgy szertefoszlottak az álmok a felvirágzásról, amit állítólag az orosz gáz hozott volna, mint annak idején a svájci életszínvonal délibábja, amivel a Zlóbó ámította a jónépet.

– Lesz egy kis dolgod a konyhában, Tegyula – szakítá meg atata morfondírozását amama.

– Hogy jut most eszedbe a konyha, Tematild? Mi kell csinálnom?

– Felhozod a régi tüzelős sparheltot a kamrából, a gáztűzhelyt meg lekapcsoljuk. Sejtettem én már a parádé idején, hogy baj lesz a gázzal.

– Ugyan, miből sejtetted, Tematild, amikor az itteniek a lelküket is kitették az imádott vendégért?

– Abból Tegyula, hogy olyan morcos volt, mintha neki kellett volna állni a felvonulás költségeit, és nem nekünk. Szerintem ő már akkor eldöntötte, hogy nem lesz áramlat.

 – Csak arra lennék kíváncsi, hogy mi lesz most azzal a két hatalmas acélcsővel, amit tavaly ilyen tájban hegesztettek összes Sajkásnál nagy csinnadratta kíséretében, mint a leendő gázvezeték első darabját? – feszegeté a Zacsek. –A Nikolics Tómó pedig azt üzente, hogy a vezeték az évszázad vállalkozása Szerbia számára. Meg hogy huszonötezren jutnak munkához az építésénél.

– Mi lenne vele, Zacsek, előbb-utóbb megeszi a rozsda. De talán okosabb lenne, ha elszállítanák Belgrádba, és emlékműként állítanák fel a szkupstina előtt. Hadd okuljon belőle a jövő generáció, mint az évszázad legnagyobb melléfogásából. Mert nem csak hogy a remélt sok milliós bevételből nem lesz semmi, hanem még az a harminc millió euró is füstbe ment, amelyet az előkészületekre költöttünk.

Ámazonban a Mikulás sokkal megbízhatóbb, mint a Vlagyimir, mert ő nem mondta le az ajándékozást. Minden rendes gyereket megörvendeztetett, csak a topolyai VMSZ-es városvezető pajtásoknak hozott virgácsot! Azért, mert nem bíztak a Mikulásban, és magukat akarták megajándékozni.

Atatának van egy bölcselete a Mikulásról!

Mi az élet 4 szakasza?

1. Amikor elhiszed, hogy van Mikulás. 2. Amikor már nem hiszed el, hogy van Mikulás. 3. Amikor te vagy a Mikulás. 4. Amikor úgy nézel ki, mint a Mikulás.

PISTIKE, békülő koma és hűséges mákvirág