2024. május 2., csütörtök

Egy asztalnál az igazgatóbizottság és a színészek

Párbeszéd indult a szabadkai Népszínház Magyar Társulata problémáinak megoldása érdekében

A szabadkai Népszínház igazgatóbizottsága tegnap a Magyar Társulatban kialakult problémákról tárgyalt. Újhelyi Ákos javaslatára hívták meg az ülésre a társulat képviselőit is:

– A mintegy 4 órás ülésen a társulat részéről Körmöci Petronella, Vicei Natália és Kalmár Zsuzsa színésznők vettek részt, és Csernik Árpád színművész, aki tagja az igazgatóbizottságnak. A társulati tagok elmondták, milyen problémákat látnak a működésben. Az igazgatóbizottság véleménye szerint a jelenlegi művészeti vezető és a társulat között erősíteni kell a kommunikációt. Több záradékjavaslatot dolgoztunk ki a jelenlevő színészekkel együtt, és ezeket egyhangúlag fogadta el az igazgatóbizottság – hallottuk Újhelyi Ákostól, az igazgatóbizottság tagjától. Az egyik záradék arra vonatkozik, hogy a jelenlegi színészlétszámot meg kell tartani, és ha megoldható, bővíteni is ezt. Szóba került az új próbaterem kérdése is, amely a Harambašić utcában van – a Kosztolányi Dezső Színház egykori terme –, a szerződés aláírása már megtörtént, a fűtés megoldása folyamatban van, renoválva lesz az épület, és reméljük, hamarosan birtokba veheti a társulat.

– Megbeszéltük, hogy évente két alkalommal a magyar társulattal ilyen vagy ehhez hasonló összetételben az igazgatóbizottság leül, és megvitatja a gondokat. Megindult egy párbeszéd, a bizalom építése, és erre való tekintettel a feleket arra kérem, mindenki lépjen most egy lépést hátra, és a színházról és az előadásokról szóljon a történet – fogalmazott Újhelyi Ákos.

Körmöci Petronella színésznő:

– Mindenképp precedens értékű, hogy hosszú évek óta a társulat véleményére is kíváncsi valaki. Ez egy nagyon kis lépés, tekintve a problémák összetettségét, és nem elégséges a dolgok megoldására. Csak néhány pontot tudtunk érinteni az általunk felsoroltakból. Folytatni kellene, mert mégiscsak elindultunk a közös párbeszéd irányába. Meghallgattak bennünket, ami eddig nem történt meg, eddig nem mondhattuk el az alkotómunka tekintetében azt, amit fontosnak tartunk – hallottuk a színésznőtől. Mint mondta, jó az a javaslat, hogy évente kétszer találkoznak az igazgatóbizottsággal, lehet, hogy jó lenne, ha gyakrabban is sor kerülne erre. Az is fontos lenne, hogy a sorsuk felett döntő más fórumokkal is kapcsolatba kerüljenek. Andrási Attila művészeti vezetővel eddig mindössze egyetlen alkalommal egy félórás találkozójuk volt, hogy megvitassák a dolgokat.

– A magyar társulat képviselői az igazgatóbizottsági ülésen négy kérdést szerettek volna érinteni: Andrási Attila mint társulatvezető kompetenciáját, a magyar társulat tagjai ellen évek óta folytatott lejárató hadjáratot és rágalmakat, a Második nyilvánosság Facebook-csoport körüli félreértéseket, valamint azt a követelést, hogy hozzák nyilvánosságra a művészeti vezetői pályázatok anyagát, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsági ülésének hanganyagát, hogy milyen szakmai érvek alapján döntöttek. Ezzel oszlassák el ennek a sajnálatos ügynek minden ködös részletét. A témák hordereje és időszűke miatt sajnos csak az Andrási Attilát érintő témák kis hányadát sikerült megvitatni. Végleges megoldás nem született – hallottuk Körmöci Petronellától.

Mint megtudtuk, a Második nyilvánosság Facebook-csoport képviselőit is meghívták az ülésre, de nem jelentek meg.

Bózsó István, a Második nyilvánosság Facebook-csoport egyik képviselője:

– Azért nem vettünk részt az ülésen, mert nem kaptunk meghívót az igazgatóbizottság alelnökétől vagy olyan kompetens személytől, akit az igazgatóbizottság erre felhatalmazott, és ezt igazolni is tudja, akár egy jegyzőkönyvvel. Újhelyi Ákos nem tudott felmutatni semmiféle igazolást, ellenben az interneten egymást követően többször is valótlanságokat állított rólunk/rólam, ezeket azóta törölte a Facebook-oldaláról. A továbbiakban ezért nem tudunk benne megbízni sem! Ha kompetens személy hív meg bennünket, szíves örömest részt veszünk az ülésen, elmondjuk a véleményünket, és meghallgatjuk mások észérveit is – hallottuk Bózsó Istvántól. Megjegyzésünkre, hogy így az a kép alakul ki, hogy a Második nyilvánosság nem is akarja a párbeszédet, csak Andrási Attila leváltását, Bózsó István azt válaszolta, hogy Andrási Attila leváltását több okból is szeretnék elérni, de abszolút nyitottak a párbeszédre, viszont a provokációknak nem kívánnak felülni.

Az ülés után lapunknak adott nyilatkozatában Újhelyi Ákos is kitért arra, hogy a Második nyilvánosság nem jelent meg az összejövetelen:

– Jóhiszeműen meghívtam a Második nyilvánosságot, tolmácsoltam az igazgatóbizottság meghívását, de ez, hogy nem jelentek meg, azt mutatja, hogy a Második nyilvánosság kibúvókat keres, és még mindig nem hajlandó egy asztalhoz ülni az igazgatóbizottsággal, és párbeszédet folytatni a problémák megoldása érdekében, pedig ha leültek volna velünk, elmondhatták volna a kritikáikat.