2024. május 2., csütörtök

Hiányolják az éjjeli járatokat

Elégedetlenek a városi közlekedéssel a kamenicai, péterváradi, futaki és a veterniki polgárok, mert településükön nincs éjjeli járat. Ha későig a központban maradnak, csak taxival érhetnek haza, ezért viszont sokszor több mint 1000 dinárt kell fizetni.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A peremvárosi részeken élő polgárok úgy vélik, a Városi Közlekedési Vállalatnak legalább hétvégére gondoskodnia kellene az éjjeli járatokról, mert a fiatalok különben nem járhatnak a központba szórakozni.

Zorica Pelević egyetemista Bukovacon él, csak ritkán megy esténként a városba, mert nincs mivel hazautaznia.

– Este tíz óra után magasabb árat kell fizetni a taxiért. Ha a központból haza szeretnék jutni, a fuvarért kb. 1000 dinárt kérnek, tehát a közlekedésért legalább annyit kell fizetnem, mint amennyit elköltök a városban. Ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak, ezért sokszor otthon maradok – mondta Zorica. Hozzátette: néha sikerül a városban lakó barátnőjével megbeszélni, hogy nála alhasson, de ez nem megoldás.

A peremvárosi részeken élő emberek az éjjeli járatok nélkül más fontos eseményekről is lemaradnak, ezért természetesen elégedetlenek. Nem járhatnak koncertekre, színházba és moziba sem az esti órákban – olvasható a 24 sata hírportálján. A peremvárosi boltok, gyógyszertárak is korán bezárnak, és a polgárok autóbuszok hiányában nem tudnak átugrani a városba, ha szükségük van valamire.

A klisaiak az utóbbi időben internetes kezdeményezésbe kezdtek az éjjeli járatok bevezetése végett. Szerintük az lenne a legjobb, ha az éjjeli járat 2.30–3 órakor közlekedne.

– Nyáron még ki lehet várni az első autóbuszt, amely 4.30-kor indul, melegebb van, kint le lehet ülni, de télen nem olyan egyszerű, hideg van. Az utolsó autóbusz éjfélkor indul, ami túl korai ahhoz, hogy hazainduljon az ember, ha éjszakai életet él – mondta Dunja Ramić klisai lakos.

A taxisok elmondása szerint hétvégenként rengeteg munkájuk van. Marko Savin fuvarozó elmondta: a polgárok mindent megpróbálnak, csak hogy olcsón megússzák az utazást.

– Abban az esetben, ha csak egy személyt szállítok, megpróbálja lealkudni az árat, annak ellenére, hogy a taxióra pontosan megmutatja az összeget. Abban az esetben, ha társaságot szállítok, megpróbálnak minél többen bepréselődni az autóba, mert így eloszthatják az útiköltséget – mondta Savin.

A Városi Közlekedési Vállalat menetrendje szerint a peremvárosi járatok esetében az utolsó autóbuszok éjfélkor vagy éjfél után fél órával indulnak. Péterváradra az első autóbusz 4.30-kor indul, Veternikre 5.25-kor, Kamenicára 5.15-kor, Futakra 5.20-kor, Sangajra pedig 4.35-kor.