2024. április 28., vasárnap

Egyre mélyülő kapcsolatok

Szerbia és Kína a függetlenség, illetve béke politikáját követik

A Belgrádban megtartott Kína–Közép–Kelet–Európa csúcstalálkozót követően tegnap délután került sor a kínai és a szerb delegáció bilaterális találkozójára, illetve az Aleksandar Vučić szerb és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökök közötti beszélgetésre.

A folytatásban megtartott sajtótájékoztatón Vučić büszkeségének adott hangot, amiért majdnem harminc évet követően Belgrádban üdvözölheti a Kínai Népköztársaság kormányfőjét. Szavai szerint az elmúlt két napban, de elsősorban tegnap, mindkét ország számára rendkívül fontos dolgokról sikerült megállapodniuk. A Kína és Szerbia közötti politikai kapcsolatok kiválóak, hangsúlyozta Vučić, mondván, hogy mindkét ország a függetlenség és a béke politikáját követik. Kína és Szerbia rendkívül hasonló országok, különbözzenek méretük tekintetében akármennyire is egymástól, emelte ki a szerb kormány első embere, majd köszönetet mondott Kínának a 35 millió jüan értékű donációjáért.

– Az egyeztetés során sikerült megállapodnunk egy kedvező hitelben, amelyből a kostolaci hőerőmű B blokkját újítjuk fel. Az Eximbank 3 százalékról 2,5 százalékra csökkentette a kamatot, a türelmi időt pedig öt évről hét évre növelte. Országaink 13 együttműködési megállapodást írtak alá, amelyek a lehető legkülönbözőbb területeket érintik. Meglátásom szerint fokozni tudjuk a szerbiai áru Kínába történő kivitelét, a kínai árut pedig mindig szívesen látjuk az országban – fogalmazott Vučić.

A szerb kormányfő megköszönte kínai kollégájának, amiért tisztelettel viseltetik Szerbia irányába, amiért tiszteletben tartja az ország irányvonalát, álláspontját, európai integrációját, és úgy bánik vele, mint ahogyan minden más államnak kellene.

Li Ko-csiang elmondása szerint elégedettséggel tölti el, hogy Vučić meghívására Szerbiába látogatott. A két ország közötti kapcsolatok hagyományosan jók, és ahogyan múlik az idő, egyre mélyebbek lesznek, hangsúlyozta a kínai miniszterelnök.

– Kína és Szerbia kapcsolata a kölcsönös tiszteleten alapszik. Az idén szeptemberben Vučić miniszterelnök járt Kínában, most én viszonozom ezt a látogatást. Nem illendő nem viszonozni a dolgokat, gesztusokat. Sikeres beszélgetéseket folytattunk, és mindketten úgy véljük, hogy a világbéke megőrzésének és a fejlesztéseknek kell középpontban állniuk. Mindketten fontosnak tartjuk a második világháborút követően felállított rendszer megőrzését, amelyben tiszteletben tartják a függetlenséget, a szuverenitást és a területi integritást. Szeretnénk, ha a két ország közötti barátságot a következő generációk is megörökölnék – taglalta Ko-csiang.

A szerb kormány és a kínai delegáció tisztségviselői egyebek mellett fagyasztott bárányhús Kínába történő kiviteléről, a kostolaci hőerőmű B blokkjának felújításáról, a belgrádi, illetve Bubanj Potok-i kerülőút megépítéséről írtak alá megállapodást. A szerbiai felsőoktatás támogatásának jegyében a Huawei vállalat a Belgrádi Egyetem Villamossági Karának egy 4G technológiára alapuló IT- laboratóriumot ajándékozott. A Huawei a szerb belügyminisztériummal együttműködési megállapodást írt alá, ugyanúgy, mint a Szerbiai Nemzeti Bank a Kínai Fejlesztési Bankkal.