2024. május 5., vasárnap

Babett hazudik

Ősbemutató az Újvidéki Színházban

Pénteken este 7 órakor lesz az Újvidéki Színház kistermében a Babett hazudik című előadás ősbemutatója. Az előadásról Antal Attila rendezővel beszélgettünk.
Németh Ákos szövege tinédzserekről szól egy kisebb városban. A hétköznapok egyhangúságát az iskolában egy új lány érkezése kavarja fel. A lányról senki nem tud semmit, s ezért lehetősége van olyan színben feltüntetni magát, ahogy csak kívánja. Az új személy felbukkanása intrikák sorozatát indítja el, amely a mai társadalmi viszonyokra kivetítve úgy mutatkozik meg, hogy milyen egyszerű „eladni” magunkat egy közösségben ahhoz, hogy elfogadjanak.
– A már kialakult közösségi hierarchiában farkastörvények uralkodnak, mindenkinek megvan a helye. Egy új személy beilleszkedése nem könnyű, kiváltképp, ha az illetőnek az anyagi háttere nem a legfényesebb. Ha valaki szép, vagy okos, vagy gazdag akkor könnyebben befogadják. Az internet korszakában a közösségi oldalakra feltett képek alapján az emberek messzemenő következtetéseket vonnak le rólunk. Nincs szükségünk mélyebb információkra, elhisszük amit látunk, mert rengeteg minden vesz körül bennünket és nincs időnk utánajárni a dolgoknak. Azt mutatjuk meg magunkból mások számára, amit mi akarunk, és nem tudni ez hova vezet. Elindulunk a hazugság útján, azért, hogy befogadjanak, de nem tudjuk, ez az út hova vezet. Egyszerű dologból könnyen egy lefelé vezető spirál alakulhat ki, ha nem vigyázunk. Ez az egyik fő témája az előadásnak. Igyekeztünk egy olyan előadást létrehozni, amellyel meg tudjuk szólítani a fiatalokat, de természetesen nem csak nekik szól – mondta a rendező.

Babett Hazudik – dramaturg: Gyarmati Kata, rendező és zeneszerző: Antal Attila, látványtervező: Polgár Péter, Babett: Crnkovity Gabriella, Simon: Mészáros Árpád, Nina: Blaskó Lea, Karin: Molnár Gábor Nóra, Babett anyja: Ferenc Ágota, rendőrnő: László Judit.

Az első repríz szombaton este lesz.