2024. május 7., kedd
TENISZ

Melbourne-ben 14 szerbiai játszhat

Ha semmi váratlan nem jön közbe, a január 19-én rajtoló Australian Openen csúcsot jelentő 14 szerbiai teniszező léphet pályára. Csúcs az is, hogy egyéniben kilencen jogosultak a főtáblára, négyen indulhatnának a selejtezőben, és a listát Nenad Zimonjić tenné teljessé, aki csak férfi és vegyes párosban indul.

Férfi egyesben, amelyben mellesleg abszolút csúcs születhet, hisz a 100 legjobb közül még senki sem lépett vissza, Novak Đoković, Dušan Lajović, Filip Krajinović és Viktor Troicki a ranglistán elfoglalt helyezés alapján szerzett indulási jogot, Janko Tipsarević pedig védett rangsorolás szerint, mert hosszú időn át sérült volt, előtte viszont a legjobbak közé tartozott. Ilyen alapon indulhat az argentin Juan Martín del Potro is, de szereplése még kérdéses, mert a megműtött csuklója néhány hét edzés után újra fáj. A selejtezőben felléphet Ilija Bozoljac és Peđa Krstin, egyelőre azonban még nem tudni, élnek-e a joggal.

A nőknél a legjobb százból csak a cseh Petra Cetkovská jelezte távolmaradását, így a mezőny esetükben is kimondottan erős és csaknem teljes lesz. Szerbiából Ana Ivanović, Jelena Janković, Bojana Jovanovski és Aleksandra Krunić rajtolhat a főtáblán, Jovana Jakšić és Vesna Dolonc pedig a selejtezőben. Az első négy biztosan ott lesz, az utóbbi kettő pedig még nem erősítette meg szereplését.

Az Australian Openen a férfiaknál a svájci Stanislas Wawrinka védi a serleget, a nőknél viszont új bajnokot avatnak, mert az idei győztes kínai Na Li időközben visszavonult.

Györe a negyeddöntőben

Mint a múlt héten, Györe László ezúttal is két meccset játszott kevesebb mint 20 órán belül, ezúttal azonban mindkettőt megnyerte, így bejutott a 15 ezres dakari futures torna negyeddöntőjébe. Györe előbb a szenegáli Yannick Languinát, tegnap pedig a déli órákban az ugandai Duncan Mugabet győzte le. Az első meccs könnyű volt, a második azonban a négy év után újra versenyző ugandaival kimondottan nehéznek bizonyult. Györe következő ellenfele a múlt heti dakari bajnok belga Alexandre Folie és a holland Paul Monteban találkozójának győztese lesz. Aleksandra Krunić Ankarában három játszmában jutott a 2. fordulóba, és a negyeddöntőért a 18 éves ukrán Anhelina Kalinyinával mérkőzik. Nina Stojanović a mumbai torna honlapja szerint az ukrán Alona Szotnikova sérülése révén lett negyeddöntős, következő ellenfele pedig a 30 éves brit veterán Emily Webley-Smith.

DAKAR. – A futures 1. fordulójában: Györe–Languina 6:2, 6:2, 2. forduló: Györe–Mugabe 6:7, 6:4, 6:4.

ANKARA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Krunić–Hesse 6:1, 6:7, 6:3.

MUMBAI. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Stojanović–Szotnikova 5:7, 3:0 – feladás.