2024. május 1., szerda

Régi hagyomány új köntösben

Az Óbecsei Népkönyvtár szerdán este ünnepelte fennállásának 116. évfordulóját

1898. december 19-én Bács-Bodrog megye törvényhatósága szabályzatban döntött a községi népkönyvtár felállításáról Óbecsén – ebből az alkalomból a könyvtárban szerdán este megünnepelték az Óbecsei Népkönyvtár napját.

A megjelenteket Sormáz Izabella igazgatónő és Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte, majd az ünnepi műsorban a szervezők igyekeztek megidézni a múlt század fordulójának korát: a bácsföldvári könyvtárrészleg drámacsoportja egy rövid drámajátékkal idézte meg Bogdan Dunđerski földesúr emlékét, majd levetítették azt a fiatal helytörténet-kutató diákok által pályázati támogatásból készített dokumentum-játékfilmet, amely bemutatta a jeles férfi magánéletét és munkásságát. Az est vendégeként Takarics Róbert Neven-díjas gyermekíró is ünnepi köszöntőt mondott. A műsor végén a könyvtár díszokleveleket osztott ki azoknak az intézményeknek, olvasóknak, pedagógusoknak, akik az elmúlt évben a legaktívabb látogatói voltak a könyvtárnak.

Az ünnepség ezúttal nem ért véget a díszteremben, Sormáz Izabella igazgatónő ugyanis az 1898-as könyvtáralapítási szabályzat szellemében táncmulatságra, azaz a könyvtár javára gyűjtő jótékonysági bálra invitálta a vendégeket. Az állófogadásos eseményen a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai, a Petar Konjović Zeneiskola citerásai és vonósai, valamint az örökzöld dallamokat játszó Sygma zenekar alapozta meg a jó hangulatot.