2024. május 3., péntek

Több, mint 70 egyetemista részesül ösztöndíjban

Nőtt a topolyai önkormányzat által biztosított, vissza nem térítendő ösztöndíj összege – Hiányszakmaként határozták meg a logopédust, de mindössze egy hallgató igényelt kiemelt ösztöndíjat

Topolya község hivatalos honlapján december 15-én jelentették meg azoknak a községbeli egyetemi hallgatóknak a névjegyzékét, akik a 2014/2015-ös tanévre vonatkozóan jogot nyertek a topolyai önkormányzat által megítélt, egyetemi hallgatók részére folyósítandó ösztöndíjra. Az ösztöndíjazottakkal, ezúttal hetvenöt hallgatóval kötendő szerződések aláírását december 19-én 14 és 19 óra között, valamint másnap, 20-án 7 és 12 óra között ejtik meg. E hónapban, két részlet kifizetésével, megkezdődik az ösztöndíjak kifizetése is.

Egy-egy egyetemista esetében a vissza nem térítendő ösztöndíj havonta kifizetendő összege a 2013/2014-es tanévben 2500 ás 4000 dinár között mozgott, a 136 beérkezett kérvényből 122 hallgató nyert jogot rá. Az idei tanévben 82-en pályáztak, 75-en pozitív eredménnyel. A 2014/2015-ös tanévben az adományozó döntése értelmében növekedett a vissza nem térítendő ösztöndíj összege: négy és ötezer dináros havi részletekben, kilenc hónapon át tervezik azt folyósítani a nyertes egyetemistáknak. Az adományozó az idei tanévben is, hasonlóan a tavalyihoz, havi szinten kb. ötszázezer dinárt különít el erre a célra.

A 2014/2015-ös tanévre vonatkozóan – két év kihagyás után – a bizottság a költségvetés felhasználóival és a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat illetékeseivel való konzultációit követően, újra határozott meg hiányszakmát. Ezúttal ez a logopédusi hivatás. Elsősorban az oktatási intézmények részéről mutatkozik kereslet a logopédusok iránt. Mint azt a pályázati anyag osztályozását, elbírálását, értékelését követő döntéshozatal után megtudtuk: az idei pályázási időszakban egy Belgrádban logopédiai tanulmányokat folytató, jelenleg harmadéves egyetemistalány igényelte és nyerte el az önkormányzat által megítélt kiemelt ösztöndíjat, havi 10 000 dinár értékben. Emlékeztetőül: a hiányszakmát tanuló egyetemisták magasabb összegű támogatásban részesülnek Topolya községben, nyolctól tízezer dináros juttatást kapnak havonta, mégpedig az első tanulmányi évtől az abszolvensi időszak leteltéig, még akkor is, ha átlagosztályzatuk 8,00-nál, illetve 4,00-nál alacsonyabb. Ha évet ismételnek, azon esetben nem kerül törlesztésre számukra abban a tanévben ösztöndíj, de azt követően, ha évet írnak be, a kifizetés folytatódik. A hiányszakmát tanuló diákoknál feltétel, hogy a diploma megszerzését követően öt évig a község területén kötelesek dolgozni. Korábban az okleveles gyógyszerészi és a nyelvtanári hivatást határozták meg hiányszakmaként, továbbá a matematikaszakos egyetemi hallgatók és a leendő defektológusok is részesülhettek kiemelt ösztöndíjban. A folyó tanévben a leendő logopédus mellett még két matematikaszakos hallgató részesül kiemelt ösztöndíjban.