2024. május 2., csütörtök

Állami jótállás közvállalatok hiteleire

Szerbia jövőre, a 2015-ös költségvetés értelmében 81,72 milliárd dinár (azaz 681 millió euró) értékében vállal jótállást a hazai közválallatok hiteleire.

A garancia a Szerbiai Villanygazdaság négy hitelére vonatkozik 375 millió euró erejéig, valamint az Elekromreže Srbije közvállalat, a Srbijagas földgázforgalmazó és a Szerbiai Vasutak közvállalatok egy-egy hitelére, a Resavica szénfejtő kölcsönére és a Letétbiztosítási Ügynökség készenléti hitelére.

Mint a jelentésből kiderül, a legtöbb pénzt az állam a villanygazdaság számára tartalékolja. A szerb kormány jótállást vállalt a Szerbiai Villanygazdaság számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál igényelt 200 millió eurós hitelére, valamint másik két kölcsönre is, amelyeket a közvállalat a Német Fejlesztési Banknál igényel. A Nikola Tesla hőerőmű felújítására 45, a Kostolac szénfejtő számára pedig 50 millió eurós hitelt vesz fel. Ezentúl az állam jótállást vállal a villanygazdaság egy újabb projektumában, a Kostolac hőerőmű és szénfejtő munkálatai második fázisának elvégzésére, valamint a Drmo bánya kapacitásának bővítésére, minderre 80 millió eurót irányoztak elő.

A Letétbiztosítási Ügynökség az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál 200 millió euró készenléti hitelt igényel.

A Srbijagas 20 millió eurós hitelre kapott állami garanciát, a pénzből pedig az Aleksandrovac–Brus–Kopaonik–Raška–Novi Pazar–Tutin földgázvezeték kiépítésére.

Az Elekrtomreže Srbije 25 millió euró értékében adósodhat el az állam terhére. A Szerbiai vasutak 51 millió euró hitelt igényelhet állami garanciával a Niš–Dimitrovgrad vasútvonal fejlesztésére, a Resavica szénfejtő pedig 10 milliót igényelhet.