2024. május 4., szombat

Újabb körforgalmi csomópont Moholon

A kerülőút adai szakaszának befejezését a vagyon-visszaszármaztatás hátráltatja

A napokban megkezdődött a kerülőút újabb körfogalmi csomópontjának építése Moholon az Idősek Otthonánál, az Ivo Lola Ribar és a Jugoszláv Néphadsereg utca kereszteződésében. Ez az utolsó része a moholi kerülőút-projektumnak, amely révén regionális úttá válik a Temető, az Urbán József és az Ivo Lola Ribar utca, valamint a Temető és az Urbán József utcák kereszteződésében már megépült körforgalmi csomópont. Az újabb körforgalom elkészültével sokkal könnyebb lesz megközelíteni a községi ipari zónát.
– A héten megkezdődtek a kerülőúton az építkezési munkálatok, amelynek során máig, 19-éig a körforgalmi csomópontra rákerül az első aszfaltréteg, a végső réteget pedig tavaszra fogja ráhúzni az útépítő cég. A kerülőút és a körforgalmi csomópont azonban használható lesz már újév előtt – közölte Bilicki Zoltán adai polgármester. – A körforgalom a kerülőút-projektum része, amelynek értéke mintegy 180 millió dinár, és közösen finanszírozta a tartomány és Ada község önkormányzata. Megközelítőleg három kilométer hosszúságú regionális útszakasz készült el, amelynek szélessége meghaladja a hét métert. A kerülőúton december 19-éig üzembe helyezzük az újonnan felállított közlekedési lámpát az Urbán József és a Tito marsall utca kereszteződésében. Természetesen a szemaforhoz mérten lesznek felállítva a közlekedési jelzőtáblák, hogy ne zavarják össze a járművezetőket és a forgalmat. A közlekedés szempontjából azért fontos a körforgalom, mert egyrészt csökkenti a teherforgalmat az eddigi regionális úton, másrészt, ami egyben a fő célja is, az út révén bejárathoz jut a községi ipari zóna. Az eddig használt útvonalak ugyanis nem a tehergépjárművek számára lettek egykor kiépítve. A beruházás által így az eddigiekben használt utakat is kímélni tudjuk – nyilatkozta a polgármester.
A kerülőút moholi szakaszának teljes befejezéséhez újabb körforgalmi csomópontot kell még kiépíteni az Adai út és az Ivan Milutinović utca – a helybeliek által régi és új útként emlegetett utcák – találkozásánál. A polgármester elmondta, hogy a körforgalmi csomópont kiépítéséről már egyeztetett az adai önkormányzat a Srbija Putevi közvállalattal.
– Ennek a beruházásnak az értéke megközelítőleg 40 millió dinár. Nagyon közel állunk a megegyezéshez a Srbija Putevi közvállalattal, hogy ezt a beruházást kifizessék. Már el is küldtük a megfelelő dokumentációt, amely alapján a közvállalat ezt beépíti a jövő évi karbantartási programjába – közölte Bilicki Zoltán.
A kerülőút adai szakaszának befejezését a vagyon-visszaszármaztatás hátráltatja, mert ennek befejezéséig az önkormányzat nem adhat el ingatlant, ezért pénz hiányában nem tudja felvásárolni az útépítéshez szükséges ingatlanokat. A meglévő műúthoz további 600–700 métert kellene még hozzáépíteni, hogy teljes egészében járható legyen.
– Bízom benne, hogy jövőre el tudjuk rendezni a területen a vagyonjogi viszonyokat, viszont nem ígérem meg, mert köt bennünket a vagyon-visszaszármaztatás. Az olvasóknak tudniuk kell, hogy a helyi önkormányzat minden településen rendelkezik olyan parcellákkal lakóterületeken belül, amelyekkel nem tervezünk semmit, illetve ezek olyan kis területek, amiket nem is tudnánk használni. A parcelláknak az összterülete mintegy 20 hektár, tehát még termőföldként is körülbelül 200 000 eurót érnek. Egyes telkekre már jelentkeztek vevők. Ezekből a telkekből szeretnénk annyit eladni, hogy 100 000–120 000 euró bevételhez jussunk. Ezt a pénzt arra használnánk föl, hogy felvásároljuk a szükséges házakat és parcelladarabokat a kerülőút adai szakaszának befejezéséhez. Mivel csak a terület vagyonjogi rendezése után lesz lehetőségünk arra, hogy leüljünk tárgyalni az illetékes tartományi és köztársasági szervekkel, hogy finanszírozzák a hiányzó 600–700 méteres útszakasz kiépítését. A vagyon-visszaszármaztatás befejezésig azonban a helyi önkormányzat nem adhat el ingatlant. Ebből kifolyólag nincs pénzünk, amit átcsoportosíthatnánk ingatlanvásárlásra – nyilatkozta Bilicki Zoltán.