2024. május 5., vasárnap

Hivatalosan is beindult a térfigyelőrendszer

Az önkormányzat négymillió dinár értékű felszereléssel támogatta a szabadkai rendőrséget

Péntektől hivatalosan is működésbe lépett a térfigyelőrendszer Szabadkán, azaz a város kilenc különböző pontján felszerelt kamerák által rögzített felvételek alapján megkezdték a forgalom és a közlekedési szabályok tiszteletben tartásának ellenőrzését, azonban a kamerák a közrend és a biztonság megőrzését is szolgálják, hiszen nyomon lehet követni bizonyos, bűncselekményre hajlamos személyek mozgását is.

Maglai Jenő polgármester a rendszer beindítása kapcsán ellátogatott a szabadkai rendőrkapitányságra, ahol az újságíróknak elmondta, az idén az önkormányzat a közlekedési szabálysértési bírságok megfizettetéséből befolyó pénzből négymillió dinár értékben vásárolt felszerelést a szabadkai rendőrkapitányságnak.

– Olyan felszerelésekről van szó, mely a rendőrség mindennapi munkájához szükséges, azaz három autóval, golyóálló mellényekkel, és egyéb technikai eszközökkel, főleg fényképezőgépekkel és számítógépes felszereléssel segítettük a rendőrséget. Az adomány teljes értéke négymillió dinár, ebből a járművekre 2,5 milliót költöttünk. Remélem, hogy a támogatásnak köszönhetően a következő időszakban a rendőrség munkája sokkal hatékonyabb lesz, mert nem vagyok megelégedve azzal, ahogy végzik a munkájukat. Végre beindult a térfigyelőrendszer is, melybe az önkormányzat közel nyolcmillió dinárt fektetett be, de magát a rendszert a rendőrséggel közösen dolgoztuk ki és állítottuk fel. Ők azok, akik egyébként felügyelik és irányítják a rendszert, mely regisztrálja a közlekedési szabálysértéseket, így az aszfaltbetyárkodás lassan véget ér Szabadkán. Tisztában vagyunk vele, hogy kilenc kamerával még nem oldottuk meg ezt a kérdést, de jövőre szeretnénk tovább bővíteni a rendszert, s ezeknek a lépéseknek eredményeket kell hozniuk a közbiztonság és a közlekedésbiztonság szempontjából is – nyilatkozta a polgármester. Hozzátette, habár az önkormányzatnak jó, ha minél több pénz folyik be a büntetésekből, mert ez a költségvetést is gyarapítja, azonban azt szeretné, ha Szabadka polgárai inkább betartanák a közlekedési szabályokat, s rend és fegyelem uralkodna a városban, ugyanis a próbaműködés során, napi szinten csak a Patria Hotelnél mintegy kétszázan hajtottak át a piroson.

Borivoj Mucalj, a szabadkai kapitányság vezetője megköszönte az önkormányzat segítségét, s kihangsúlyozta, ez egy jó példája a város és a rendőrség közötti eredményes együttműködésnek.

– Nagyon jól jött ez a segítség, mely által eredményesebben tudjuk végezni a munkánkat a közbiztonság és a közlekedésbiztonság szempontjából is. A járművek, a golyóálló mellények és a térfigyelőrendszer közvetlenül hatással van a jobb, gyorsabb, hatékonyabb rendőrségi munkára, s reméljük, hogy a jövőbeni tervek, melyekre pénzt különítenek el, hasonló módon megvalósulnak majd – tette hozzá.

A rendőrfőnök elmondta, amennyiben szabálysértés történik, melyet a kamera rögzít, ennek alapján a lakcímre kiküldik az értesítést, hogy az adott rendszámú jármű szabálysértést követett el, s a volán mögött ülő személy ellen szabálysértési eljárást indítanak, a videofelvétel pedig bizonyítékként szolgál majd.

A térfigyelő rendszer központja a szabadkai rendőrégen kapott helyett, a rögzített képek ide futnak be. A kamerákat a legfontosabb és legforgalmasabb pontokra szerelték fel, azaz az útkereszteződéseknél, valamint a városba be- és a kivezető utaknál helyeztek el kamerákat. Így jelenleg a Frane Supilo és a Zombori út kereszteződésénél, a Belgrádi út és az Aksentije Marodić utcánál, a Horgosi és a Kanizsai úton, a Đuro Đaković utcában, a Maksim Gorkij és a Zentai út találkozásánál, azaz a Patria Hotelnél, a Halasi úton a Dzsáminál, a Zentai út és a Bajnát utca találkozásánál, a Vaso Stajić utcában a Galleria Hotelnél, valamint a Korzón működik kamera. A rendszert úgy alakították ki, hogy az a jövőben bővíthető legyen és a jövő évi költségvetésben 11 millió dinárt irányoznak majd elő erre a célra, így további pontokon terveznek kamerákat felszerelni.