2024. május 8., szerda

A múltidéző Aracs vonzásában

Törökbecse és környéke magyar vonatkozású emlékeinek közkincsé tételét tűzte ki célul Link Lajos, aki biológus létére faluturizmusra adta a fejét

Törökbecsén a 35 éves Link Lajos személyében egy biológus kollégát volt szerencsém megismerni, aki energiával, tervekkel telve dolgozik. A környék magyar vonatkozású kulturális örökségéből töltekezve vágott bele a faluturizmusba. Lajos és felesége, Krisztina tavaly és az idén ősszel segédrestaurátorként dolgoztak az aracsi romtemplomnál folyó állagmegőrzési munkálatokon.

– Mi voltunk a helyi segítői a restaurátornak, mivel nem ismert itt senkit, a vízellátástól a fuvarozásig mindenben támogattuk a munkáját, örömmel segítünk, hiszen Aracs a mi kultúránk, magyar történelmünk egyik legmonumentálisabb építménye, és ennek a megőrzésében megtiszteltetés részt vállalni. Kevés embernek van alkalma beépíteni két keze munkáját Aracs történelmébe. A munkálatok vezetőjének szállást biztosítunk, a gépeket és a felszerelést megőrizzük jövőre, amikor folytatódnak a romtemplom konzerválási munkálatai.

A sors úgy hozta, hogy tanult szakmámban egy napot sem dolgoztam. A bombázások idején átiratkoztam a Budapestre és az ELTE-n végeztem. A bizonytalanság ellenére visszatértem szülőföldemre. Tejfelvásárlással, tejtermékek forgalmazásával kezdtem foglalkozni. Az újvidéki tejgyárnak dolgoztam, de a privatizációval tönkretették. Jelenleg egy felvidéki fémipari céget képviselek Szerbiában.

A történelmi VMDK, melynek apám is alapító tagja, rendbe hozta az aracsi romtemplom környékét, majd 1996-ban itt tartották a millecentenáriumi megemlékezést. Már fiatalon megcsapott Aracs szellemisége, a pusztatemplom történelmi jelentőségű hagyatékának ápolását fontos küldetésemnek érzem. Én vagyok a törökbecsei székhelyű Aracs 95' Pusztatemplom-Polgárok Társulása alelnöke. A taglétszám változó, a történelmi emlékhelyeink megőrzése és a köztudatba való visszavezetése, népszerűsítése a cél.

Aracs karnyújtásnyira van, a Tiszában és a Tisza-parton pedig Becse várának a romjai láthatók. Van mit megmutatnunk az erre járóknak. Becse vára a középkorban a stratégiailag fontos várak közé tartozott. Egy hajdani Tisza-szigeten állt a várossal együtt, és a Tisza hajósforgalma, valamint a temesvári út fölött őrködött. A török hódoltság után lerombolták, a karlócai békeszerződés ugyanis több határ menti vár lerombolásáról rendelkezett. Romjai a Tisza bal partján, Törökbecsétől 2 km-re találhatók. Becse vára hajdani védelmezőinek emlékére Törökbecse magyar polgáraival fakeresztet állítottunk.

A kiemelkedő természeti értéket képviselő Sóskopó keleti partja közelében, a basahídi úton található a Ladányi-kereszt, a Bánáttopolyába vezető egykori zarándokút mentén áll, azt jelöli. A Szentföldre vezető út is erre felé haladt, II. András király a Szentföldről vidékünkön át vezette haza a keresztes vitézek csapatait. Aracsnál is megpihent a hazafelé tartó sereg, amelynek útközben elhunyt tagjait itt temették el.

Törökbecsével szemben a túlparton, Óbecsénél, a Ferenc-csatorna végén látható az Eiffel- vagy Türr István-zsilip az első automata folyami zsilipek egyike, egyébként magyar találmány és a párizsi Eiffel-cég volt a kivitelező. Ma is működő műemlék.

A közelben található a Gyöngysziget, a híres krokán (crocant) muskotály szőlőültetvényével, amelyet gróf Rohonczy Gedeon telepíttetett. A krokán muskotály még ma is a felső tízezer kedvelt bora. Igényes és betegségekre érzékeny fajta, nem is maradt meg sehol máshol a kontinensen, ezért mondhatjuk őshonos vajdasági fajtának. A kiváló bor számos uralkodóház asztalára felkerült. A körülmények szerencsés összjátékának köszönhetően a vendégeim megkóstolhatják a krokán bort.

Célul tűztük ki a nevezetes történelmi emlékhelyeink megjelölését és a köztudatba való bevitelét. Kereszteket állítottunk nemcsak Törökbecse nevezetes helyeire, hanem például Zentagunarason a Csonthalomra, Völgyparton stb.

Törökbecse számos híres történelmi személyiséget adott a magyarságnak, gondoljunk csak az 1848/49-es szabadságharc tábornokára, gróf Leiningen Westerburg Károlyra, aki felesége révén vált törökbecsei nagybirtokossá és itt tanult meg magyarul. Törökbecsénél két nyertes csata is lezajlott. A katolikus temetőben ápoljuk a Hungária szobrot.

A faluturizmus adta magát, hiszen ahogy egyre ismertebbé vált Aracs és a romtemplom, egyre több érdeklődő jelentkezett, hogy el szeretne jutni a pusztatemplomhoz, ebben kértek segítséget. Erdélyben traktoros szekeres túrákat szerveznek, hát mi is szerveztünk hasonló túrákat Aracsra traktor-vontatta speditőr kocsikkal. Egyre többen kerestek meg Magyarországról, akiket el kellett látni, elszállásolni és a kör azóta is egyre bővül.

Törökbecsén a családi házunknak által megvettem egy régi parasztházat, ezt alakítottuk át, a kocsiszínben ebédlőt rendeztünk be a vendégek étkeztetésére. A vendégházainkban egy autóbusznyi embert el tudunk szállásolni. Helybeli magyar családoknál akár száz főt is elhelyezhetünk. A vendégfogadó családoknak ez bevételt jelent. Magyar történelmi emlékhelyeink ápolásával és bemutatásával erősíthetjük a bánáti szórványmagyarságunk öntudatát és segíthetjük a szülőföldön való megmaradásunkat is.

Az óbecsei Tan-emlékháznak is mi vagyunk az idegenvezetői, kenutúrákat szervezünk a Tiszán, hajótúrákat az Al-Dunán. Házias délvidéki ételeket szolgálunk fel a helyi népi kultúra és hagyományőrző csoportok, zenekarok fellépésével – mondta a mindig nyüzsgő, ötletekkel teli Link Lajos.

Az aracs-turizmus.info honlapon a Törökbecsei és -környéki látnivalók szervezett megtekintésének lehetőségiről bővebb információkhoz juthatnak az érdeklődők.