2024. május 4., szombat
KÉZILABDA

Norvégiáé az aranyérem, Svédország a harmadik

Az aranyérmes norvég válogatott tagjai ünneplik győzelmüket (fotó: MTI)

Az aranyérmes norvég válogatott tagjai ünneplik győzelmüket (fotó: MTI)

A norvég válogatott nyerte az aranyérmet a magyar–horvát közös rendezésű női Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi budapesti döntőben 28:25-re legyőzte a spanyol csapatot. Az első helyezett együttes – amely hatodik alkalommal került a kontinens trónjára – ott lehet a 2016-os riói olimpián és a jövő évi dániai világbajnokságon.

Eleinte felváltva estek a gólok, majd Navarro védéseivel megtámogatva a spanyolok sorozatban ötször betaláltak, a ferencvárosi légiós, Pena ebből négyet vállalt. A 14. percben 7:3-nál a norvégok időt kértek. A torna all star csapatába beválasztott Mörk 11 perces északi gólcsendet tört meg, ám ettől nem jöttek zavarba a spanyolok, és növelték a különbséget (10:5). A skandinávok fokozták az iramot, emberelőnybe kerültek, és még a szünet előtt közel kerültek az egyenlítéshez. A félidei 12:10-et a Győr légiósa, Aguilar állította be. A második játékrész elején hengereltek a norvégok, pillanatok alatt fordítottak, az ellenfél ráadásul büntetőt rontott. Jöttek a cserék a spanyoloknál, ennek következtében hatékonyabbá váltak az átlövések, de fordítani nem tudtak. Erről javarészt az Eb legjobb kapusának tartott Silje Solberg tehetett. Feltűnő volt, hogy a második félidőben a norvégok szinte csak a kapu felső részét célozták, mivel a remek reflexű spanyol hálóőr, Navarro 169 centiméter magas. Az utolsó tíz perc 25:21-ről indult, és utolsó tartalékaikhoz nyúltak a spanyolok: felgyorsult a játékuk, és megkezdték a felzárkózást. Két norvégot is kiállítottak, az emberelőnyben pedig 26:25-re jöttek fel. Azonos létszámban már jobbak voltak a skandinávok, és megnyerték az izgalmas összecsapást.

A bronzérem a svéd válogatotté lett, miután a vasárnapi helyosztón 25:23-ra legyőzte a montenegrói csapatot.

Női Eb, elődöntő: Norvégia–Svédország 29:25 (13:11), Spanyolország–Montenegró 19:18 (13:8). A harmadik helyért: Svédország–Montenegró 25:23 (11:12). Döntő: Norvégia–Spanyolország 28:25.

Az Eb all star csapata, kapus: Silje Solberg (norvég). Balszélső: Maria Fisker (dán). Balátlövő: Cristina Neagu (román). Irányító: Kristina Kristiansen (dán). Beállós: Heidi Løke (norvég). Jobbátlövő: Nora Mörk (norvég). Jobbszélső: Carmen Martin (spanyol). Legjobb védekező játékos: Sabina Jacobsen (svéd). Legértékesebb játékos (MVP): Isabelle Gulldén (svéd).

Magyar–osztrák, szerb–román a vb-ért

Az Európa-bajnoki hatodik, világbajnoki nyolcadik magyar válogatott az osztrák csapattal találkozik a jövő decemberi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokság júniusi selejtezőjében, míg a vb-ezüstérmes szerb válogatott ellenfele Románia lesz. A vb-szereplés azért is különösen fontos, mert a vb-n lehet olimpiai selejtezőre jogosító helyezéseket szerezni. Amelyik csapat oda ki sem jut, vagy ott rosszul szerepel, annak csak akkor marad esélye az ötkarikás kvalifikációra, ha a mostani magyar–horvát Eb-n az élmezőnyben végzett. Az csak a 2015. december 5–20. közötti vb-n derül ki, hogy például a magyarok Eb-hatodik helye mire elegendő. A vb-selejtezős párosítások: Ausztria–Magyarország, Franciaország–Szlovénia, Németország–Oroszország, Szerbia–Románia, Hollandia–Csehország, Ukrajna–Lengyelország, Montenegró–Izland, Spanyolország–Szlovákia, Horvátország–Svédország. Biztos résztvevők: Brazília, Dánia, Norvégia.