2024. május 2., csütörtök

Ami feltárul s ami nem

Harkai Vass Éva immár többszörösen díjazott kötetének a címével (Ami feltárul s ami nem) lehet leginkább érzékeltetni azt a bensőséges hangulatot, mely szombaton délelőtt a Magyar Szó újvidéki székházának dísztermében megrendezett díjátadót jellemezte. Ekkor adták át a Forum Könyvkiadó Intézetnek a vajdasági magyar kulturális életet meghatározó díjait: 55. alkalommal a Híd Irodalmi Díjat, melyet Harkai Vass Éva író érdemelt ki, az 1960 óta odaítélt Forum Képzőművészeti Díjat, melyet Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész vehetett át, és a 2007-ben alapított Vajdasági Magyar Művészeti Díjat, melyet Csizmadia Anna népdalénekesnek ítéltek oda. Az átadón volt, ami feltárult, de olyan is, ami nem, kulturális életünk három jellegzetes egyéniségéről, hiszen egy röpke, jól megfogalmazott jellemzésbe vagy nyilatkozatba sem fér bele minden, de az alkalom mindenképp megfelel arra, hogy a figyelem rájuk és az általuk képviselt értékekre terelődjön.

Virág Gábornak, a kiadó vezetőjének köszöntőjéből mindenképp kiderült, hogy az intézmény tavalyi arculatváltása lassanként meghozza gyümölcsét, és mindenképp odahat, hogy az intézmény haladjon céljai elérése felé, nem titkolt szándékuk ugyanis, hogy a Forum könyvkiadót a régió vezető kiadójává tegyék, és hogy serkentsék, gyarapítsák térségünkben az alkotói tevékenységet. A díjátadón – melyen részt vettek a belgrádi magyar nagykövetség és a szabadkai magyar főkonzulátus képviselői, a tartományi szervek képviselője, a kiadó és az irodalom barátai – Faragó Kornélia, Ózer Ágnes és Szarka Mándity Krisztina méltatták a díjazottakat a zsűri nevében.

– Akkor jó a vers, ha áthatol rajtunk, átvilágít rajtunk a költészet különleges eszközeivel. Különösen jó, ha egy egész kötetnyi van belőle – mondta Faragó Kornélia a címünkül is szolgáló kötetről. Harkai Vass Éva díjazott könyvének naplóversei egy aránylag hosszú időszakot, a 2010 és 2013 közötti időszakot fogják át. Mint mondta, érdekes hallani a kritika hangján át azt, amivel ő szerzőként egy egész kötetben küzdött.

Kurátori, művelődésszervezői munkásságáért jutalmazta a zsűri Ninkov Kovacsev Olgát. Két évtizedes odaadó, alapos és kitartó művészettörténészi munkájának fő állomásait idézte fel Szarka M. Krisztina. A díjazott szerint az elismerés valójában a szakmának is szól, mely nagyon hiányzik közéletünkből. – Kihasználom az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy művészeti életünk értékeinek feltárásához nagy szükség van a történészekre – mondta. Ninkov Kovacsev a szabadkai Városi Múzeum portrégyűjteményének feldolgozásával érdemelte ki a díjat, több mint 400 arcképet dolgozott fel, és majdnem ugyanannyi képzőművésznek az életrajzát párosította hozzájuk.

A három díjazott legfiatalabbika, Csizmadia Anna népdalénekes Vajdasági Magyar Művészeti Díjban részesült. Érdemeit Ózer Ágnes méltatta, hangsúlyozva, hogy Anna fiatal kora ellenére olyan művészi habitust tudott felmutatni, amire a vajdasági magyar kultúrának sokszorosan szüksége van. Nem véletlenül érdemelt ki az utóbbi időben több díjat is. Anna a díjátvétel utáni nyilatkozatában – a Fölszállott a páva vetélkedőben megismert szerény módján – elmondta, hogy számára egyszerűen természetes az, hogy az őseink által ránk hagyományozódott mérhetetlen nagy kincset, kultúrát továbbörökítse, azaz elsajátítsa és továbbadja. Ez számára életre szóló feladat. – Jólesik, hogy a vajdasági magyarság ezt értékeli – mondta egyebek mellett.