2024. május 19., vasárnap

Piros, szeretlek, piros!

Az újvidéki Đorđe Natošević Általános Iskolában a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Rajzközpont a címben szereplő elnevezéssel szervezte meg a 60. szerbiai gyermek- és ifjúsági rajzkiállítást. Egyidejűleg sor került a 28. szerzői diákképregény-kiállításra, továbbá a Jó gyakorlat példái elnevezésű kiállításra is, a Vajdasági Képzőművészeti Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Fődi Éva, a rajzközpont igazgatója elmondta, hogy az idén is a szerbiai óvodákban és iskolákban az év elején meghirdetett pályázatukra beérkezett, nagyjából 4-5 ezer gyermek- és ifjúsági rajz közül választották ki azt a 250-et, amelyet a hétvégén bemutattak. A zsűri novemberben bírálta el a munkákat. A rajzok nem csak Szerbia területéről érkeztek, voltak köztük Magyarországról, Romániából, Montenegróból és a Boszniai Szerb Köztársaságból küldött alkotások is. A zsűri 25 fiatal alkotó munkáját díjazta. Az elismerések egyenértékűek, a díjazott munkákat nem rangsorolták.

Az idén kiosztottak tíz díjat fotókategóriában is. A piros szín témájában meghirdetett fotópályázat a rajzpályázattal egyidejűleg zajlott, nagyjából 80 munkával vettek részt rajta, jórészt középiskolás fiatalok.

Felvételünk a kiállítás keretében megtartott, Varázslattal a lenyomatig elnevezésű, nyitott rajzórán készült. A gyermekek Dragan Jajićés Kiss Butterer Márta akadémiai művészek felügyeletével alkottak.