2024. május 19., vasárnap
Jövőre is

Táncházak a Juhász zenekarral

Befejeződött a Táncházak a Juhász zenekarral című rendezvénysorozat Horgoson. A Bálint-teremben mintegy hatvan horgosi és környékbeli gyermek, illetve fiatal találkozott, ők Juhász Szécsi Viktória és Szécsi Zsolt irányításával tanulhattak sárközi, moldvai, lőrincrévi, szatmári és mezőségi táncokat. Nem maradtak el a decemberi időszakhoz köthető hagyományok felelevenítése sem. Horgoson a Juhász zenekar szeptember óta rendszeresen rendez táncházakat, a program jövőre is folytatódik. A táncházmozgalom jelentőségéről Juhász Gábor zenekarvezetőt kérdeztük:

– A rendezvénysorozatunkat abból a célból hoztuk létre, hogy a táncházmozgalom, a táncházas életforma ne csak a városokban éljen, hanem a kisebb településekre is eljusson, például Horgosra, Kispiacra és Martonosra. Az idén a táncházakat Horgoson szerveztük meg. A táncházak azért jelentősek a gyerekek és fiatalok számára, mert általa kötetlenül ismerkedhetnek a néptánccal, a népi énekekkel és a népszokásokkal. Nem úgy, mint egy táncórán, hanem szórakozással egybekötve. Fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk a hagyományainkat. Mindig az épp sorra kerülő ünnepek vagy jeles napok szokásaival foglalkoztunk. Úgy vettük észre, hogy a gyerekek és a fiatalok fogékonyak a hagyományok ilyen formájú elsajátítására. Egy részüknek eleve nem volt ismeretlen a táncházas hangulat, mert már járnak néptáncra, akik viszont először vettek részt ilyen rendezvényen, megtapasztalhatták, hogy milyen sok korabeli társuk érdeklődik a néphagyományok megőrzése iránt. Ez arra serkentette őket, hogy bekapcsolódjanak, és lelkesen vegyék ki részüket a táncházas rendezvényünkből. Fontosnak tartjuk felhívni a fiatalok figyelmét, hogy szabadidejüket ilyen módon hasznosan is eltölthetik. Táncházunka jövőre is folytatjuk, Magyarkanizsa község más településeire is elvinnénk. Rendezvénysorozatunkat a Nemzeti Kulturális Alap támogatja – számolt be Juhász Gábor, és mint mondta, izgalmas időszak elé néznek.

– Három hétre Ausztráliába megyünk, két hagyományőrző-, egy népzenei- és egy néptánctáborban veszünk részt, és persze koncertek, táncházak várnak ránk. Ezenkívül térségünkön is folyamatosan tartunk majd koncerteket gyermekek számára, fellépünk Magyarországon, de bejárjuk a vajdasági településeket is. A néptánckíséret sem marad el, a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel bejutottunk a budapesti Néptáncantológiára, de Békéscsabán is készítünk tematikus műsort – mondta Juhász Gábor.