2024. május 17., péntek

Komptűz: Nyolcra nőtt a halottak száma

A legfrissebb hírek szerint immár nyolc halálos áldozata van a görögországi partoknál kigyulladt Norman Atlantic olasz komphajó balesetének – közölte hétfőn az olasz parti őrség hozzátéve, hogy a mentés délutánra befejeződött: utolsóként a kapitány hagyta el a hajót.

Kimentett utasok a San Giorgo olasz hadihajó fedélzetén (Fotó: Beta/AP)

Kimentett utasok a San Giorgo olasz hadihajó fedélzetén (Fotó: Beta/AP)

A kompról a legújabb adat szerint 432 embert mentettek ki hajókkal és helikopterekkel viharos szélben, a háborgó tengeren. A hajótársaság ugyanakkor először azt állította, hogy 478-an voltak a kompon. Egyelőre nem tudni a létszámeltérés okát. Az olasz parti őrség különleges mentőalakulatai tovább kutatnak emberek után a hajó gyomrában.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn délután az MTI-vel közölte, hogy a legutóbbi információk szerint két magyar állampolgár utazott a komphajón. Egyikük biztonságban van, de a másikról nincsenek információk.

Mind a görög, mind az olasz kormányfő háláját fejezte ki a mentőknek, és méltatta áldozatos munkájukat, amellyel százak életét mentették meg. Több utas elmondása szerint viszont az akció igencsak zűrzavaros volt.

Az olasz komphajó rakterében vasárnap hajnalban ütött ki tűz, oka még ismeretlen. Sikerült eloltani, a vízzel megtelt hajótest viszont megdőlt.

Az utasok – elmondásuk szerint – kaptak hideget, meleget egyaránt. A kabinsorok alatti raktérben tomboló tűz felforrósította a padlót, amely égette a lábukat, a fedélzeten viszont jéghideg eső fogadta őket, és az oltás vízsugaraiból is kijutott nekik. Hamarosan annyira fáztak, hogy inkább közelebb húzódtak a mindent bajt okozó tűzhöz.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és Othonoi görög szigettől 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést.