2024. május 19., vasárnap

Év végi könyváradat

CARIN GERHARDSEN: MAMA, PAPA, GYEREKEK

Stockholm peremvárosi részében Petra Westman rendőrnő egy megrongált gyerekkocsit talál, a csecsemő pedig kis híján halálra fagyott. A közelben az édesanyja holttestét is megtalálják. Kiderül, hogy az anya másik gyermeke, egy hároméves kislány egyedül marad otthon és várja anyukáját. A magánytól menekülve telefonálgatni kezd, majd egy segítőkész bácsi ajánlja fel, hogy megmenti. Időközben más halálesetek is történnek, ettől az ügytől látszólag függetlenül.

Carin Gerhardsen ebben a regényében a svéd társadalom végletesen elszigetelt rétegeibe vezeti az olvasót: alkoholista anyák, erőszakos apák és elhanyagolt tinédzserek világába, ahol a gyerekszobákban elsuttogott rettenetes titkok nem múlnak el nyomtalanul.

STEPHEN KING: MR. MERCEDES

Példátlan bűneset történik egy kisvárosban. Kora hajnalban, munkanélküliek tömege áll sorban, munkát remélve. Egy Mercedes hajt közéjük, szándékosan. A bűneset mérlege: nyolc halott és tizenöt sebesült.

Az ügy azon kevesek közé tartozik Bill Hodges nyomozó pályafutása során, amit nem sikerül megoldani. Később, immár nyugdíjasként, a rendőr levelet kap a gyilkostól, aki provokálja őt, jelzi, hogy újabb merényletre készül. Ekkor Bill úgy dönt, a rendőrség kihagyásával, saját szakállára újraindítja a nyomozást és meggátolja az újabb merényletet.

NEMERE ISTVÁN: A SORS RABJAI

Nemere István legújabb könyvében Magyarország és a Horthy család történetét dolgozza fel, az Adolf Hitlerrel való első találkozástól kezdve az 1930-as évek végének kül- és belpolitikai történésein, majd a II. világháború eseményein át egészen az emigráció éveiig. Főszereplői részben fiktív, részben valós történelmi alakok. A szerteágazó kutatómunkán alapuló mű áttekintést nyújt a korabeli Magyarország szinte minden társadalmi osztályának a hétköznapjairól, a kormányzati politika jobbra tolódásának hatásairól akár a hadsereg tisztikarára, akár a zsidó származású értelmiség, közhivatalnokok és tőkések, akár a budapesti éjszaka legendás mulatóinak és mulattatóinak körében. Különös hangsúlyt kap a két Horthy fiú, István és Miklós sorsa a korszakban, egészen az előbbi vitatott körülmények között, az orosz fronton bekövetkezett haláláig.

VALAMI A TEKINTETÉBEN – SVÉD KRIMINOVELLÁK

Húsz svéd krimiszerző tizenhét novellája olvasható ebben a kötetben. A novellák között található klasszikus és rendőrségi krimi, vidéki történet, társadalmi és politikai célzatú írás is. A könyv szerkesztője széles skálát felölelő, eklektikus antológiát állított össze, amely hűen tükrözi a jelenlegi svéd krimiírás sokféleségét, erejét és témagazdagságát. Köszönhetően az új írók sokaságának, a korábbi tematikus zártság oldódásának és a közönségsikernek, a svéd krimi fejlődésének hihetetlen izgalmas fázisába lépett.

A skandináv krimik kedvelői számára azért is érdekes lehet ez a kötet, mert közkedvelt íróink egy-egy alkotása mellett elősző gyanánt a szerkesztő részletes áttekintést nyújt a svéd krimi irodalom fejlődéséről.

KRISTINA OHLSSON: DÁVIDCSILLAGOK

Kristina Ohlsson az egyik legtermékenyebb skandináv krimiszerző. Az évekig biztonságpolitikai szakértőként dolgozó Ohlssonnak ez már sorrendben az ötödik magyar nyelven megjelent regénye, amelynek főhősei Fredrika Bergman és Alex Recht nyomozók.

Egy stockholmi zsidó óvoda előtt lelövik az egyik óvónőt. A rendőrség rasszista bűncselekményre gyanakszik, de az sincs kizárva, hogy egy bűnszervezet áll a háttérben, mivel a nő élettársa büntetett előéletű. Néhány órával később két tízéves zsidó fiú teniszedzésre menet eltűnik. Másnap találnak rájuk holtan, a hóban fekve, mezítláb, fejükön egy-egy papírzacskóval, amelyekre a gyilkos emberi arcot rajzolt.

A nyomozás során újra meg újra felmerül egy régi izraeli legenda főszereplője, a Papírfiú, aki éjszakánként bújik elő és elrabolja áldozatait, s akivel a kijárási tilalom idején a gyerekeket ijesztgették. Lehetséges, hogy valaki az ő bőrébe bújva les újabb áldozatokra?