2024. május 5., vasárnap

Felmentik Andrási Attilát

A Szabadkai Népszínház magyar társulatának új művészeti vezetője megbízott státuszban június 1-től Gyarmati Kata lesz – A társulat állásfoglalást jelentett be

Újabb fordulat történt a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának ügyében. Miután a társulat az utóbbi hetekben több alkalommal is elégedetlenségét fejezte ki művészeti vezetőjének, Andrási Attilának munkamódszerei miatt és a leváltását követelte, hétfőn Szabadkán mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója bejelentették, hogy Andrásit május 31-vel bezárólag felmentik tisztségéből. Az MNT illetékeseivel folytatott egyeztetést követően meghozott döntést a népszínház igazgatója hétfőn korábban a társulattal is közölte, derült ki a sajtótájékoztatón, ahol a felek reményüket fejezték ki, hogy Andrásival közös megegyezéssel kerül majd felbontásra a munkaszerződés. A sajtótájékoztatón a magyar társulat képviselői is jelen voltak.

– A népszínház magyar társulata új művészeti vezetőjének Gyarmati Katát kértük fel, aki vállalta a megbízatást, így június 1-től megbízott státuszban tölti be ezt a tisztséget. Mivel mind a népszínháznak, mind az MNT-nek, mind az alapítóknak az a céljuk, hogy hosszútávon rendeződjenek az emberi, művészi és munka jellegű viszonyok a magyar társulaton belül – reményeink szerint ez a magyar társulat célja is –, arra kértük fel Gyarmati Katát, hogy a megbízott művészeti vezetői szerepkört minimális ideig lássa el, majd pedig legyen a magyar társulat művészeti vezetője. Megtisztelő számunkra, hogy Gyarmati Kata, mint a vajdasági magyar színházi élet fiatal, ugyanakkor megfelelő végzettséggel és vezetői tapasztalattal is rendelkező színházi szakembere, elvállalta ezt a nemes és nehéz küldetést – fogalmazott Hajnal.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a továbbiakban elmondta, a népszínház magyar társulata körül nem Andrási kinevezésével kezdődtek el a nem kizárólag szakmai megalapozottságú történések, hanem jóval korábban. Ezek között a történések között említhető a botrányba fulladt Táborosi Margaréta-rendezés, Kovács Frigyes kitiltása és eltávolítása a társulatból és a most aláírt petíció, miszerint a társulat nem kíván részt venni a Kovács Frigyes által rendezendő  darabban, magyarázta Hajnal.

– Úgy vélem, hogy ha egy tehetséges rendezőnő sikerrel tud és képes rendezni a Tanyaszínházban, az Újvidéki Színházban és a Kosztolányi Dezső Színházban, ha Kovács Frigyessel együtt tudnak dolgozni Békéscsabán, Szegeden és Sopronban, akkor talán nem csak bennük van a hiba, ha a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával nem boldogulnak. Andrási Attila olyan rendező, akivel a magyar társulat kiváló színészei több éven át együtt dolgoztak a Magyar Kanizsai Udvari Kamara Színháznál, ugyanakkor úgynevezett messziről jött ember volt, aki nem vett részt a belső történésekben, így joggal bíztunk abban, hogy képes lesz ellátni feladatait és kialakítani a népszínházi modell repertoárját. Az elmúlt fél év azonban olyan méltatlan helyzetet eredményezett, amely mára már tarthatatlanná vált. Annak, ami a magyar társulaton belül zajlik, semmi köze nincsen a művészethez, a népszínházi működési forma jelentette kihívásokhoz és feladatokhoz. Ezen változtatni kell. Meg kell adni az esélyt a népszínház magyar társulatában dolgozó művészeknek, hogy a feladatukra tudjanak összpontosítani, hogy olyan erkölcsi és művészi állapotok épüljenek ki, amelyekbe egy új művészeti vezető beléphet. Ezt csakis maga a társulat tudja kialakítani. Ha ennek az az ára, hogy Andrási Attila ne maradjon művészeti vezető, akkor a döntéshozók megfizetik ezt az árat. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy méltatlan és helyenként alantas az a lejárató kampány, amelyet a művészeti vezető ellen folytatnak. Döntésünket ez azonban nem befolyásolta. Döntésünket mindenekelőtt azért hoztuk meg, hogy lehetőséget adjunk a magyar társulatnak arra, hogy az elkövetkező öt hónapban alkotói erejének teljében és friss művészeti tettvággyal visszatérjen a színpadra és hogy Gyarmati Kata számára olyan emberi, erkölcsi és szakmai állapotokat tudjunk létrehozni, amelyek között az elkövetkező négy évben a szabadkai Népszínház Magyar Társulata emberileg, erkölcsileg stabilizálódni tud és kiteljesítheti azt a nemes népszínházi küldetést, amelyet már nevében is hordoz – taglalta Hajnal.

Az MNT elnöke végezetül abbéli reményének adott hangot, hogy az emberek ismét érdeklődéssel és szívesen járnak majd színházba. Az is kiderült, hogy az MNT idén kiemelt programként támogatja a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tájolását, legalább 40 alkalommal Vajdaság-szerte.

A folytatásban felszólaló Ristovski megerősítette, hogy a nap folyamán korábban társulati ülésén közölte a társulat tagjaival a döntést.

– Számomra az előadások, a próbák és a színházi munka egésze a fontos. Ez számomra szentség. Hiszem, hogy ezek a csodálatos színészek visszatérnek szerepeikhez, előadásaikhoz és felhagyhatnak a küzdelemmel, amely túlságosan sok erejüket emésztette fel. Nálunk a színészek állnak a középpontban. Remélem, hogy Gyarmati Kata vezetésével jól működik majd a társulat. Fontosnak tartom elmondani, hogy továbbra is számítunk az MNT támogatására a tájolás tekintetében, hogy minél több helyre elvihessük előadásainkat – magyarázta Ristovski.

A sajtótájékoztatót követően a társulat részéről Csernik Árpád színművész nyilatkozott röviden az újságíróknak. Megerősítette, hogy Ristovski a délelőtt folyamán valóban társulati ülést tartott és tájékoztatta a társulattagokat a döntésről, ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzottak jelentős része meglepetés volt számukra. A döntéshez, hogy Andrásit leváltják és helyére Gyarmati Kata kerül művészeti vezetőként, Csernik egyelőre nem kívánt kommentárt fűzni, mert mint megjegyezte: a társulat korábban eljuttatta a sajtóhoz nyilatkozatát, azaz követeléseit. Csernik bejelentette, hogy a társulat a napokban írásos formában fogalmazza meg álláspontját.