2024. május 17., péntek

Összefognak a környezetvédők

Találkozót szerveztek Magyarkanizsán

A környezetvédelmi törekvéseket szélesebb körben megvalósítva, a feladatokat megosztva lépnének fel a magyarkanizsai környezetvédő civil szervezetek. A községbeli környezetvédők már a 2015-ös év pályázati lehetőségeit, közös akciókat és a hosszabb távú együttműködést elképzelve kezdték meg az új évet a Destinus Ifjúsági Szervezet által szervezett találkozónak köszönhetően, amelyet az óév utolsó előtti napján tartottak meg. Börcsök Izabella, a Destinus elnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta, véleménye szerint az elaprózódás helyett közös terveket, célokat kellene kitűzni, s azokat közösen nagyobb eséllyel tudnák megvalósítani.

– A környezetvédelem mindig kapcsolódott valamiképp az akcióinkhoz. A célunk az volt, hogy megismerkedjünk, illetve felvegyük a kapcsolatot a község környezetvédő szervezeteivel, valamint ők is közelebbről megismerjék egymást, átadják egymásnak a tapasztalataikat. A szervezetek pozitívan értékelték a találkozót, elbeszélgettünk a lehetséges hosszabb távú együttműködésről, javaslatok születtek közös akciók, kerekasztal-beszélgetések megszervezésére. Szó volt arról is, hogy minél szélesebb körben kellene a környezetvédelmi területeket felölelni, és hogy a községben lévő környezetvédelmi szervezetek között kellene valamiképp szétosztani ezeket a területeket. Pl. valaki kimondottan a szelektív hulladékgyűjtésre fektetné a hangsúlyt, valaki a légszennyezés elleni kampányra stb. Egyetértettünk abban, hogy lépésről lépésre haladva kellene dolgozni, nem pedig kihagyni némely területeket, és csak egyre összpontosítani. Facebook-csoportot, később pedig weboldalt szeretnénk létrehozni, amely a jövőben a kapcsolatfelvételt és a kommunikáció megkönnyítését szolgálja majd a közös munka során – mondta Börcsök Izabella.

A civil szervezetek közül a Together Fiatalok Egyesülete (Kispiac), a Segítsük egymást, Vajdaság! (Magyarkanizsa), a LaContessa Civil Szervezet, az Ars Naturea (Kispiac), a Magyarkanizsai Természetjáró Egyesület vett részt a találkozón, amely az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően jött létre. A találkozón részt vett Berec Sándor, a község környezetvédelemmel megbízott tanácstagja is.