2024. május 1., szerda

Kukázásra fel!

Múlt év szeptemberében hatályba lépett az új fogyasztóvédelmi törvény. A hazai fogyasztóvédelmi szervezetek szerint a törvény teljes mértékben összhangban van az Európai Unió idevágó szabályozásaival. Sőt! A törvényhozók szerint az új vásárlói jogköröket szavatoló törvény egyes rendelkezései még az európai országok fogyasztóvédelménél is előremutatóbbak. Örülhetünk, úgy tűnik, e téren rendezettek a dolgaink. Nem is áll szándékomban kétségbe vonni ezt, még ha nálunk nem is történt meg az, ami az európai uniós országokra oly jellemző az ünnepek közeledtével, mégpedig, hogy nagyméretű fogyasztóvédelmi ellenőrzésbe kezdenek, amelynek célja kiszűrni a bevásárlóközpontokból, kisebb üzletekből a nem megfelelő, lejárt szavatosságú élelmiszereket, továbbá a veszélyesnek minősíthető játékokat, ruházati cikkeket és karácsonyi díszeket. Nem olvastam hazai híreket arról, hogy több tonna lejárt szavatosságú húskészítményt, melyre ügyesen más dátumot illesztettek, lefoglaltak és megsemmisítettek volna. Pedig nem titok, hogy nálunk nem ritkán újracímkézik a lejárt élelmiszereket. A megvásárolt termék minőségéről általában csak fogyasztáskor bizonyosodhat meg a vásárló. Akkor meg már késő.

De tisztában vagyunk mi azzal, hogy kockáztatjuk egészségünket, hiszen naponta vásárolunk a piacon külföldről csencselt romlandó élelmiszert olcsón. És az olcsón van a hangsúly, hiszen az országos gazdasági szigorítási intézkedések közepette egyre kevesebb pénzt tudunk költeni élelmiszerre. Enni viszont kell. Így gondolta ezt sok kragujevaci polgár is, aki újév előtt olcsón jutott tortához a helyi piacokon. Most pedig, mikor a szeméttelepi torták ügye kirobbant, sokan éppen ezeket a vékony pénztárcájú embereket hibáztatják, hogy olcsón vásároltak. Az elmúlt napokban derült ki, hogy december 24-én 18 ezer romlott tortát loptak el a kragujevaci szeméttelepről. A torták forgalomba kerültek és a helyi piacokon 50–150 dináros áron árusították őket. A polgármester is így szerzett tudomást a dologról, nem pedig valamely felügyelőség bejelentése alapján. Az eddigi információk szerint egy németországi cég 40 ezer tortát rendelt a gyártótól, végül azonban csak felét vette át az árunak. A fennmaradt tortákat hűtőkocsiban tárolták, az azonban meghibásodott, az édesség pedig megromlott. A csomagoláson feltüntetett szavatossági idő szerint a torták még fogyasztásra alkalmasak voltak. Állítólag a vásárlónak kellett volna elgondolkodnia, hogyan is juthat ilyen olcsón a nyalánksághoz. A történetből levonandó konklúzió: ahogy a bevásárlóközpontok, úgy a piaci árusok is jobban járnak, ha a romlott árut drágán mérik. Ha így történt volna, ki sem derült volna, hogy a torták romlottak voltak, ahogy az sem, hogy a szeméttelepről kerültek az ünnepi asztalra. Szerencsére senki sem fordult ételmérgezés gyanújával a helyi sürgősségi központhoz.
Az új évvel újabb drágulási hullám veszi kezdetét, egyes élelmiszerek árát máris megemelték. A gyártók már bejelentették: drágulnak a hús- és halkonzervek, a gyümölcsök és zöldségfélék, a méz, a kávé, az alkoholos italok, a tej és tejtermékek, valamint a kekszekért és egyéb gyári süteményekért is többet kell majd fizetnünk. Kormányunk jobban járna, ha az országos gazdasági megszorítási intézkedései közepette, valamint az újabb drágítások mellett bevezetné a kötelező védőoltást ételmérgezés ellen, ezzel is biztosítva a szociális békét. Csak össze ne vesszünk a végén, hogy ki melyik kukából ebédel.