2024. május 4., szombat

Virág István fotói Győrben

A MFVSZ Belépő kiállításán

Újonnan felvett tagjai alkotásaiból összeállított kiállítást mutatott be Győrben a Magyar Fotóművészek Világszövetsége. A József Attila Művelődési Ház galériájában január 20-án nyílott tárlaton tizennégy fotós mutatkozhatott be, köztük egyedüli vajdaságiként a zombori Virág István.

Dr. Patrus Sándor, a MFVSZ elnöke megnyitója során dióhéjban összefoglalta a szövetség történetét és vállalt feladatait. A 2002-ben alakult szervezetbe nem egyszerű bekerülni, mondta az elnök, a szövetség elnöke ugyanis nagyon ügyel arra, hogy a világ bármely pontján élő magyar fotóművészek méltó módon képviseljék a szövetség által meghatározott szakmai, esztétikai mércéket, hogy műalkotásokat hozzanak létre, ne csupán jó fotókat készítsenek. A szervezet minden évben meghirdet egy nagy „nemzetközi magyar” pályázatot, ennek nyomán vándorkiállítás készül, amelyet előbb Magyarországon, majd a környező országokban mutatnak be. Különböző nemzetközi pályázatokon védnökséget vállalva kedvezményeket biztosít a szövetség tagjai számára, kiállításokat szervez, kiadványokat készít. Jelenleg 156 tagja van, tavaly húsz jelentkező, illetve jelölt közül tizennégy új fotóst vettek föl.

A kivételesen nagy érdeklődést kiváltó tárlat anyaga híven szemlélteti, hogy az alkotói megközelítés magába foglalja, hogy a fényképezőgép keresője mögött álló ember hogyan gondolkozik a világról, mit érez, milyen benyomások érik a művész alkotás létrehozása során.

– A fotós minden kiállításon fölakasztja magát a falra, mert a néző a falon lógó alkotásból kiolvashatja az abba sűrített érzelmeket, magát az alkotást létrehozó embert. A fotó akkor válik művészeti alkotássá, ha megszólítja a nézőt, párbeszédet provokál, gondolatokat vált ki, legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak – foglalta össze a MFVSZ elnöke.

A Belépő elnevezésű győri kiállításon Bán Miklós, Bánóczi László, Csuhai Zsolt, Erdélyi Ákos, Kaunitz Miklós, Kis Dávid, Martinas Cristian, Németh István, Roll Péter, Török János, Vass Zoltán, dr. Vida József, Virág István és Virág Lajos mutatkozhatott be a közönségnek.