2024. május 3., péntek

Diákszínjátszók ünnepi műsora

A magyar kultúra napját ünnepelte a szabadkai Népkör MMK. A közönséget ünnepi műsorral a Népkör gyermek- és diákszínjátszó csoportja, a Fabula Rasa Színjátszó Grund lepte meg. A műsort egyik csoportvezetőjük, Ralbovszki Csaba rendezte.

Az egybegyűlteket Takács Márta, a Népkör MMK igazgatója üdvözölte, majd köszöntőjében kiemelte, hogy e jeles eseményen nem csak a nemzeti himnuszunk születésének napja előtt tisztelgünk, hanem az egyetemes magyar kultúra előtt is. Ünnepi beszédet Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének művelődésügyi tanácsadója tartott.

– A kultúra megszerzése nem tétlen szemlélődés, hanem a meglévő értékeink, örökségünk felfedezése, birtokba vételén keresztül magunk megvalósítása is egyben, hogy többek, gazdagabbak legyünk. Az igazi értékek örök inspirációforrás és mindig lesznek alkotók, költők, írók, festők, zeneszerzők, építészek, táncosok, akik maradandót alkotva szellemi fogódzói lesznek életünknek. A Népkör immár 146 éve a kultúra fellegvára, ahol a beszélt és zenei anyanyelvnek, a hagyományérzésnek, mindig ideje van, amely a kísérletező kedvű fiataloknak egyaránt otthont adó intézmény, ahol nagyon sokan lelték meg egyéni útjukhoz az útravalót, ahol lehet felfedezni és továbbvinni a kultúrát – hangsúlyozta egyebek között Ágoston Pribilla Valéria.

A színjátszók által előadott rendhagyó, színes műsorban a régi találkozott az újjal, a múlt a jelennel, amely során a diákok megvillogtatták tehetségüket, egyesek szavaltak, míg mások énekeltek és táncoltak.