2024. május 17., péntek

Dél-Szerbiában ismét a víz az úr

Vladičin Hanban 22 személyt evakuáltak, Trgovištén a víz elvitte a hidat, amellyel 500 lakost vágott el a külvilágtól

A több órán át tartó esőzés és a hó olvadása ismét rendkívüli állapotot eredményeztek négy dél-szerbiai községben.

Vladičin Han körzetében a legdrámaiabb a helyzet, itt 22 személyt kellett evakuálni, Trgovištén pedig a víz elvitte a Kozjedol folyón lévő hidat. A rendkívüli helyzetet kezelő válságtörzsek jelentése értelmében a Déli-Morava és mintegy tíz kisebb folyó több hektárnyi területet árasztott el, több mint 20 hidat veszélyeztet és a közlekedés is több irányban megszakadt.

Vlasine környékén, pénteken 30 centiméternyi hó esett, ami miatt megszakadt az áramszolgáltatás és a telefonkapcsolat is, ezért ez a vidék órákon át áram nélkül volt.

Vranje területén a helyzet ellenőrzés alatt áll, sem emberélet, sem vagyon nincs veszélyben, a telefonvonalak működnek, az élelmiszer- és ivóvízellátás pedig zavartalan.

Szerencsére, az esőzés abbamaradt a víz pedig folyamatosan visszahúzódik, néhány száz lakos a helyi közvállalat erőgépeivel tisztítja a veszélyeztetett részeket.

A helyzet Vladičin Hanban a legsúlyosabb, ahol Branislav Tošić polgármester a válságtörzs javaslatára rendkívüli állapotot hirdetett.  A peremvárosi utcákból kellett evakuálni a lakosságot, őket a helyi általános iskolában helyezték el.

A Déli-Morava jobb partján is rendkívüli állapotot hirdettek, valamint Vranjska Banja településen is, ahol több mint 50 lakóház van veszélyben.

„Vranjska Banjában drámai a helyzet. Az esőzés következtében lezúduló nagy mennyiségű víz órák alatt elárasztották Slivnica, Ogoš, Bujkovac, Izumno és Korbevac falvakat” nyilatkozta a B92-nek Slavica Sotirović Vranjska Banja polgármester asszonya.

Nenad Krstić Trgovište polgármestere elmondta, hogy az elmúlt évek során a legkisebb időjárási csapás is elérte ezt a települést, ezúttal a hegyi utak 90 százalékát károsította meg a víz.

„A legnagyobb probléma, hogy a víz elvitte a Kozjedol folyón lévő hidat, így jelen pillanatban mintegy 500 lakos el van vágva a külvilágtól. Mindannyian talpon vagyunk, hogy a rendelkezésre álló munkagépekkel helyreállítsuk a problémát” – mondta.

A terepről érkező információk alapján a legkisebb károkat Surdulica község szenvedte el, itt mintegy száz ház pincéje került víz alá.