2024. május 4., szombat

Ukrajna: oroszbarát erők támadása Mariupol ellen (VIDEÓ)

A szakadárok cáfolnak - A donyeckiek többsége nem szakadna el Ukrajnától

Mintegy tíz személy vesztette életét az oroszbarát ukrajnai szeparatisták Mariupol elleni támadása során. Az ország délkeleti részén lévő város ellen rakétatámadást intéztek, írják a vezető hírügynökségek.

A France Press azt írja, hogy szombaton reggel a városba hatalmas mennyiségű rakétát lőttek ki, amelyek a város lakott részére csapódtak be. A Sky News a helyi rendőrség jelentéseit idézi, amelyek szerint a lázadók lövedékei eltalálták a piacot, és ezen támadás során legalább tízen életüket vesztették.

Egyelőre ismeretlen azok száma, akik súlyosabban vagy könnyebben megsérültek. A támadásra egy nappal Alekszandar Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság elnökének bejelentése után került sor, amelyben jelezte, fokozzák az offenzívát.

Az ukrán és oroszbarát erők mariupoli harcai még tavaly, május 7-én kezdődtek. A kormányerőnek többhavi harc után sikerült visszaszorítaniuk a lázadókat, de azok az év eleje óta ismét fokozták tevékenységüket.

Az oroszbarát erők tagadják felelősségüket a támadásért, szerintük ez hazugság és dezinformáció.

„A lázadók nem támadtak rá Mariupolra, főként nem a lakott részre” – áll jelentésükben.

Mariupol fontos stratégiai jelentőséggel, Oroszország és a Krím között helyezkedik el, amelyet Oroszország tavaly májusban annektált.

Egy friss ukrán felmérés szerint egyébként a Donyeck megyében élők többsége, 58 százaléka azt akarja, hogy a terület, ahol él, Ukrajna része maradjon. Ukrán médiaforrások eközben azt sugallják, hogy a Moszkva-barát szakadárok és az orosz televíziók propagandájukban csalásokkal igyekeznek igazolni a donyeckieknek „az ukránok iránt érzett gyűlöletét”.

A Demokratikus Kezdeményezések nevű ismert, szociológiai felméréseket végző alapítvány december 25. és január 15. között végzett közvélemény-kutatást Donyeck megyében. Munkatársai egyaránt felkerestek olyan településeket, amelyek a szakadárok megszállása alatt állnak, illetve olyanokat, amelyeket az ukrán fegyveres erők már visszafoglaltak.

A megkérdezetteknek csak 35 százaléka válaszolta azt, hogy szeretné, ha a Donyec-medence elszakadna Ukrajnától. Közülük 20 százalék azt szeretné, ha függetlenné válna, 15 százalékuk pedig azt, hogy Oroszországhoz csatlakozzon.

Eközben a Livejournal internetes oldalon megjelent egy blog, amelynek szerzője közzétett egy videofelvételt. Ennek tanúsága szerint a szakadároknak nem sikerült megfelelő tömeget összecsődíteni a donyecki repülőtéren folyó harcokban foglyul ejtett ukrán katonák megszégyenítésére, akiket kivezették a városba, szégyenmenetet rendezve számukra.

Azt az ukrán katonát, akit a trolibusz elleni, nyolc halálos áldozatot követelő merénylet helyszínére vittek hátrakötött kézzel, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” 3-4 aktivistája megverte. „Mindezt az orosz tévék úgy tálalták, mint az ukránok iránti össznépi gyűlöletet” - fűzte hozzá ugyanaz a blogger. Kiemelte, hogy az ukrán katona férfiasan szótanul tűrte a verést, világossá tette, hogy nem működik együtt a szakadárokkal. Nem volt hajlandó olyasmiket kimondani az orosz tévékamerák előtt, hogy "ez nem a mi háborúnk", "becsaptak bennünket", és hasonlókat, amiknek a kimondására a szakadárok általában rákényszerítik foglyaikat.