2024. április 28., vasárnap

Gyarmati Kata az új társulatvezető

Andrási Attila pénteken benyújtotta lemondását

Pénteken Andrási Attila benyújtotta lemondását a szabadkai Népszínház Magyar Társulata vezetői posztjáról. Szombattól Gyarmati Kata, az újvidéki Színház dramaturgja a Magyar Társulat megbízott művészeti vezetője.

Az összejövetel után – amelyen az intézmény alapítójának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a képviselői is jelen voltak – Ljubica Ristovszki, a Népszínház igazgatónője a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Úgy gondolom, hogy már annak kell előtérbe kerülnie, ami miatt létezünk, dolgozunk: az előadások, a próbák, a közönség. A folyamatosság létezni fog, az a műsorterv fog megvalósulni, amit Andrási Attila a színházi idény második részére előirányzott, Gyarmati Kata pedig a jövő évad tervét is elkészíti majd.

Andrási Attila a következőket mondta:

– Nagy örömmel adtam át ma felmondásomat. Nem akarok tovább bajlódni egy olyan alkalmazotti csoporttal, amely vezetésére nincsenek meg azok a jogkörök, amelyeknek egy európai államban meg kell lenniük, tehát, ha nincsenek meg az egyértelmű fegyelmezési jogok, akkor nem lehet rendet teremteni a színházban. Ezért lelkendező örömmel adtam be a lemondásomat, és megyek vissza Budapestre, ahol a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínháznak februárban is és márciusban is bemutatója lesz, és ahol a Művészeti Akadémián is rengeteg dolgom van.

Amikor Gyarmati Kata neve felmerült a szabadkai Magyar Társulatművészeti vezetőjeként, nyitott és pozitív visszajelzés érkezett a társulati tagok részéről. Az újonnan kinevezett művészeti vezetőnek a következő hónapjai igen zsúfoltak lesznek, hisz Újvidéken dramaturgként, Szabadkán pedig társulatvezetőként dolgozik majd:

– A sok feladat soha nem jelent problémát. Újvidéken a színházban dramaturgiai feladataim vannak, majd kicsit kevesebbet fogok jelen lenni a rendezővel való munkában, próbákon, azt az energiát, ami felszabadul, itt fogom hasznosítani Szabadkán, a Magyar Társulatnál. Az a két előadás – Robert Thomas Nyolc nő című vígjátéka és Lev Birinszkíj Bolondok tánca című szatírája –, amelyet Andrási Attila tervezett az évad e részére, május 31-éig meg fog valósulni a színház zökkenőmentes működése és a folyamatosság érdekében, én pedig már időközben készítem elő a következő évad tervét – nyilatkozta Gyarmati Kata.

Mint az új művészeti vezető, kérdésünkre elmondta, már az elkövetkező napokban sor kerül az első ülésre a társulattal. Régóta ismerik egymást a társulati tagokkal. Természetesen folyamatosan jelen lesz az elkövetkező hónapokban készülő mindkét előadás próbáin, ingázni fog a két város között.

– Mindannyian mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy olyan lendületes színházi munka jöjjön létre, amely mindannyiunk számára örömet fog okozni – fogalmazott Gyarmati Kata.