2024. május 3., péntek

Emberélet ötezer, gépkocsi 10 ezer dollár

Meglepő adatok az afganisztáni háború civil áldozataiért és az egyéb károkért kifizetett kárpótlások német listáján

A német kormány nyilvánosságra hozta az afganisztáni háború civil áldozataiért és az egyéb károkért kifizetett kárpótlások listáját. Van benne néhány meglepő adat – írja a vs.hu.

A német kormány átlagosan ötezer dollárt fizetett ki azokért a civilekért, akiket az afganisztáni háborúban öltek meg. A tönkrement járművekért viszont ennek csaknem a dupláját – derül ki egy jelentésből, amelynek az adatait a Spiegel ismertette.

A német hadsereg a jelentés szerint csaknem 1,1 millió dollárt fizetett ki az Afganisztánban okozott háborús károkért, ennek az összegnek több mint a fele egy 2009-ben történt támadás áldozatainak a kártérítése. 2009 szeptemberében német parancsra indult támadás két olajszállító teherautó ellen Kunduznál, attól tartottak ugyanis, hogy a tálibok mozgó bombaként használhatják a járműveket a csapataik ellen. Több mint száz ember meghalt a támadásban, de kiderült, hogy ők csak egy kis benzint akartak csapolni.

81 afgán család most úgy gondolja, hogy Németország nem kárpótolta őket tisztességesen. Áldozatonként ötezer dollárt fizettek ki nekik, az ügyvédük azonban most minden meghalt hozzátartozóért 39 ezer eurót követel.

Egészen mostanáig nem volt ismert, hogy Németország mekkora kártérítést fizetett ki az afganisztáni háború miatt. A honvédelmi minisztérium azonban most részletes listát hozott nyilvánosságra a 2010 óta történt kifizetésekről. E szerint előfordult, hogy egy lelőtt lóért 2500, egy tevéért ezer, kutyákért ötven, szamarakért 150 dollárt fizettek ki.

Az emberi áldozatokért 1500-tól 7800 dollárig fizettek, egy felrobbantott autóért azonban akár tízezret is.

Németország még így is nagyvonalúnak számít, az Egyesült Államok ugyanis mindössze 2000-2500 dollárt fizet a civil áldozatokért, de brit kormány is csak 4500 dollárt.

A német kormány által kifizetett 5000 dollár Afganisztánban sok pénznek számít, az éves átlagfizetés körülbelül nyolcszorosa. A Spiegel összehasonlításképpen megjegyzi, hogy egy elhunyt német katonáért 100 ezer eurót kapnak a hozzátartozók, ez háromszorosa a német éves átlagfizetésnek.