2024. május 2., csütörtök

Az abszolút többség közelében a Sziriza

Nem tabutéma többé a görög adósság újratárgyalása - Görögországnak tovább kell vinnie a reformkurzust, ha nem akarja kockáztatni az euróövezetből való kiválást

Az első hivatalos részeredmények megerősítik a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) győzelmét az előre hozott görög parlamenti választásokon: a voksok mintegy negyedének összeszámlálása alapján 35,4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak a Sziriza - közölte vasárnap a görög belügyminisztérium.

Antonisz Szamarasz görög kormányfő pártja, az Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) hat százalékkal Alekszisz Ciprasz pártja mögött lemaradva a szavazatok 29 százalékát szerezheti meg.

Az első eredmények szerint a harmadik helyre a szélsőjobboldali Arany Hajnal kerül, 6,3 százalékos támogatottsággal.

Egyelőre nem tudni, hogy a Szirizának sikerült-e megszereznie az abszolút többséget a 300 fős parlamentben, hogy akár egyedül is kormányt alakíthasson. Ehhez 151 mandátumra lenne szüksége a pártnak, amely jelenleg 149-151 képviselői helyre számíthat.

Nem tabutéma többé a görög adósság újratárgyalása - állapította meg Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője vasárnap esti nyilatkozatában a Sziriza választási győzelmének hírére. Az olasz politikus üdvözölte a baloldali pártok győzelmét, és arra szólította fel Alekszisz Cipraszt, hogy "erős Európa-párti koalíciót" hozzon létre.

„A görög nép egyértelműen szakított a megszorítások útjával, amit a(z uniós) trojka diktátumai kényszerítettek rá. Olyan új kormányt akar, amely teret biztosít a tisztességes politikának, és több társadalmi igazságosságot tesz lehetővé” - fogalmazott Pittella.

Az EP kereszténydemokrata, jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a német delegációvezetője, Herbert Reul ugyanakkor elutasította a görög adósság részleges elengedésének a gondolatát.

„Görögországnak tovább kell vinnie a reformkurzust, ha nem akarja kockáztatni az euróövezetből való kiválást” - szögezte le a CDU politikusa.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője gratulált Sztavrosz Theodórakisznak, a To Potami (A folyó) nevű párt vezetőjének az elért választási eredményhez.

„A baloldal és a jobboldal bevett pártjaival szemben életképes alternatívát kínáló To Potami sikere azt bizonyítja, hogy van igény az Európa-párti és reformpárti erőre a görög politikában” - vélekedett a belga liberális politikus.